Ajunse la cea de-a V-a ediție, Premiile Constantin Brâncoveanu au fost decernate într-o atmosferă sobră și elegantă chiar la Palatul Regal din București – Muzeul Național de Artă. Peste 200 de invitați au luat parte la ceremonie. Printre aceștia s-au numărat și reprezentanți ai Casei Regale a României, diplomați, foști și actuali miniștri, precum ministrul Culturii și Identității Naționale, George Vladimir Ivașcu- care a și înmânat premiul pentru Istorie. Au mai participat, de asemenea, foști laureați, președinți ai Camerelor de Comerț și Industrie, dar și directorul Editurii Patriarhiei Române, părintele Mihai Hău care a înmânat premiul pentru Literatură.

“Sunt foarte bucuros și mândru că în anul Centenarului, în România, Premiile Constantin Brâncoveanu celebrează cea de-a V-a ediție. Am reușit să ducem aceste distincții în etapa următoare, cea dedicată diasporei. Această deschidere către lume ne-a făcut să ajungem în Cipru, în Marea Britanie și în Germania. Finalul anului, va aduce și omagiul meu pentru cei care și-au dat viața pentru înfăptuirea Marii Uniri. Vom trece Oceanul și  în data de 27 noiembrie vom organiza, la New York Public Library, în SUA un eveniment de anvergură intitulat “Gala Constantin Brâncoveanu International”. Distincțiile vor fi oferite personalităților culturale și științifice din întreaga lume. Vom continua tradiția galelor Constantin Brâncoveanu în România și în diaspora ca și până acum. În plus, vom face ca aceste premii internaționale, pe care le vom organiza an de an, să devină și ele o tradiție la nivel global așa cum sunt deja în România galele naționale.“, a declarat Nawaf Salameh, fondatorul și președintele Fundației Alexandrion în deschiderea evenimentului.

Premiile Constantin Brâncoveanu și-au păstrat și în 2018 aceeași procedură de selecție deschisă ca și în anii trecuți, structura de jurizare fiind similară edițiilor anterioare. Președintele juriului a fost și anul acesta reputatul academician Dan Berindei, iar vicepreședinte prof. univ. dr. Andrei Marga – unul dintre vicepreședinții Fundației Alexandrion. Componența juriului a fost completată de: prof. univ. dr. Ioan Scurtu, Liviu Ioan Stoiciu, prof. univ. arh. Marian Moiceanu, dr. Dana Safta, Ștefan Râmniceanu – artist plastic, laureat al Premiilor Brâncoveanu, Magda Mihăilescu – critic de film, Ileana Lucaciu –critic de teatru, Sorina Goia – redactor-șef la Actualitatea Muzicală, Radio România Cultural și Dumitru Constantin – secretarul Juriului.

Anul acesta a venit cu un nou trofeu pentru laureați. Noul simbol al Premiilor Constantin Brâncoveanu, ales în urma unui conurs public, a fost creat de reputatul sculptor Marian Zidaru. Pe lângă distincția oferită, Fundația Alexandrion va suține un proiect ulterior al laureatului, în baza unei decizii a Comitetului Director al Fundației.

Fundația își rezervă dreptul de a oferi până la două distincții speciale – anul acesta Distincția de Onoare a fost oferită Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, iar  Premiul Special al Fundației a fost profesorului universitar doctor Dumitru Preda.

Laureații Premiilor Constantin Brâncoveanu 2018 sunt:

  • Arte Plastice: Mircea Roman – premiat pentru expoziţiile de la Mănăstirea Bathala (Portugalia) şi, respectiv, Bucureşti – din anul 2018.

„ Personajele lui Mircea Roman descind din marile arhetipuri ale antichităţii egiptene, etrusce, asiriene. Sintetismul şi spiritualitatea lemnului refolosit transmit sculpturilor sale un aspect iconic, arhaic şi, totodată, modern, le conferă o deschidere spre universalitate.”(Ștefan Râmniceanu)

  • Istorie: dr. Narcis Dorin Ion – premiat pentru volumul „Ferdinand I, Regele întregitor de ţară”, editura Muzeului Naţional Peleş, apariţie editorială de excepţie în contextul serbării Centenarului Marii Uniri.

„Este unul dintre cei mai valoroşi tineri cercetători şi muzeografi din România. S-a impus prin cercetările sale privind castelele şi palatele din România.” ( Ioan Scurtu)

  • Medicină: prof. asoc.dr. Cătălin Copăescu – premiat pentru tratatul „Tratamentul laparoscopic al bolii de reflux gastroesofagian” .

 „ Ce am auzit aici, în laudațio, este procesul unui medic neliniștit  care și-a dorit mai mult și mai mult. Și asta așa este. (…) Dedic acest premiu, cu emoția semnificației lui, tuturor medicilor din țară și din străinătate, pacienților care ne determină în fiecare zi să fim mai buni, echipei care a făcut posibilă împlinirea unui vis și familiei mele. „  a declarat prof.asoc. dr. Cătălin Copăescu.

  • Teatru: Ion Caramitru –premiat pentru recitalul „Vorbe, vorbe, vorbe” , în care a inclus nestemate ale lui Eminescu şi, totodată, a pus în valoare poezii inedite de Nichita Stănescu.

“Eminescu este un mare producător de idei, păcat că mulți au uitat să îl mai citească.”, a spus Ion Caramitru.

  • Literatură : Acad. Eugen Simion – onorat pentru întreaga carieră.

„Mă onorează, evident, acest premiu, dar cred că e ceva mai profund aici. E legat de atitudinea față de cultură. Cultura are nevoie de mai multe asemenea semne. Faceți un lucru absolut remarcabil îndreptându-vă spre cultură.”, a declarat academicianul Eugen Simion.

Film: Mircea Mureșan – onorat pentru întreaga carieră.

« Coincidența face ca în aceste zile când eu primesc acest premiu  pentru întreaga carieră să fi fost redifuzate filmele mele amintite de juriu: “Răscoala” și „Toate pânzelel sus”. Este o mare bucurie pentru mine acest premiu.”

  • Muzică: Cristian Mandeal – premiat pentru seria de concerte ale Orchestrei Naţionale de Tineret pe care le-a dirijat în 2018.

“Cu peste 1.000 de concerte dirijate în 35 de ţări de pe 4 continente, Cristian Mandeal este astăzi unul dintre cei mai importanți dirijori români. De numele său se leagă evoluția Filarmonicii „George Enescu” din București, dar și actuala Orchestră Română de Tineret, la pupitrul căreia se află de la înfiinţare.”( Sorina Goia)

  • Arhitectură: arh. Radu Teacă – premiat pentru proiectarea complexului rezidenţial Stejarii II din Capitală

“Vasta experienţă acumulată în prodigioasa lui activitate este dăruită, cu generozitate, de profesor generațiilor de studenți ai Universitaţii de Arhitectură şi Urbanism,,Ion Mincu”, din București.”( Prof. dr. arh. Marian Moiceanu)

  • Bursa ”Nawaf Salameh” a fost oferită elevului Neagu Gheorghe Mihai.

A devenit deja o tradiție ca bursa să fie oferită unui elev al școlii din comuna Brâncoveni, drept recunoaștere pentru rezultate deosebite la învățătură. Acesta este cadoul pe care angajații Fundației și ai Grupului i-l dăruiesc, an de an, fondatorului și președintelui, Nawaf Salameh.