Despre noi

Fundația Alexandrion a fost înființată în anul 2003 ca urmare a numeroaselor activităţi umanitare desfăşurate de firmele din cadrul Alexandrion Group. Astfel, proiectele de responsabilitate socială ale grupului au fost preluate şi au început să fie desfăşurate sub umbrela acesteia. Cele mai importante demersuri ale Fundației sunt legate de sfera culturală – Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, ajunsă în 2017 la cea de-a patra ediție, și Gala Premiilor Matei Brâncoveanu, ajunsă deja la a treia ediție.

De-a lungul timpului, Fundaţia Alexandrion şi-a pus amprenta și în susţinerea performanţelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion, care onorează performanța internațională a sportivilor români, au în 2018 cea de-a treia ediție. Fundația a fost alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român la Olimpiadele din 2004 de la Atena, din 2008 de la Beijing şi din 2012 de la Londra. Sprijinul acordat s-a concretizat în crearea unor condiţii de pregătire de înalt nivel care să le permită tinerilor sportivi obţinerea unor rezultate cât mai bune. Totodată a fost promovat un stil de viaţă sănătos, în care sportul ocupă un loc important.

Cultură

O prioritate a Fundației Alexandrion sunt proiectele culturale, Galele Premiilor Constantin Brâncoveanu și Matei Brâncoveanu. Fundația Alexandrion a organizat prima ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu în 2014, în cinstea valorilor culturii române și a personalităților care au parcurs o carieră unanim recunoscută. Personalitățile premiate fac parte din toate domeniile culturii, artei și științei – fie că vorbim de literatură, istorie, muzică, teatru sau film, științe sociale sau arhitectură, medicină sau economie. Președinte al juriului este distinsul academician, profesor Dan Berindei, care a prezidat edițiile din 2014, 2015, 2016 și 2017. Trofeul oferit la Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu este o sculptură de bronz originală semnată de Ioan Bolborea, precum și posibilitatea ca Fundația să sponsorizeze un proiect al câștigătorului, odată întrunită susținerea Consiliului Director al Fundației Alexandrion. Premiile Constantin Brâncoveanu sunt menite să promoveze valorile și viziunea unui mare domnitor care a menținut pacea în țară timp de 25 de ani și care a fost un mare susținător al artei, științei și culturii. Fundația contribuie la inițiative de refacere a unor lăcaşe de cult, de lansare de cărţi, de scriere de piese de teatru și chiar de organizare a unor tabere de creaţie. Menţionăm aici și modesta susținere a iniţiativei Bisericii Ortodoxe Române de a retipări, în anul comemorării, Biblia de la Bucureşti.

Sport

Sportul a fost, este și va fi mereu o prioritate pentru Fundația Alexandrion și pentru președintele ei, Nawaf Salameh. Așa cum cultura, arta și știința sunt onorate și recompensate de Fundație cu Premiile Constantin Brâncoveanu și Matei Brâncoveanu, și performanța în sport trebuie apreciată la adevărata sa valoare. Pentru cei mai buni sportivi români și pentru performanțele lor din fiecare an, Fundația Alexandrion oferă Trofeele Alexandrion. Evenimentul anual este dedicat sportivilor care, prin reușitele lor, au devenit mândria tuturor românilor și au făcut cunoscută România pe harta lumii.

În domeniul sportiv suntem implicați în mod consecvent, atât prin susținerea unor prestigioase echipe de handbal și fotbal, dar și a altor sporturi precum golful, rugby-ul, ciclismul, box-ul, polo, tenisul de camp. Motto-ul Fundației Alexandrion este: „continuarea maratonului susținerii mișcării sportive din România”.

Alte proiecte

O parte dintre proiectele Fundaţiei au vizat susţinerea diferitelor centre de plasament şi organizaţii non-guvernamentale din toată ţara prin oferirea de materiale pentru reamenajare şi dotare. Am oferit produse şi am finanţat programe educative organizate de acestea:

  • Centrul de plasament „Negru Vodă” Galaţi, Direcţia de Protecţie a Copilului Iaşi
  • Adăpost de zi şi de noapte pentru copiii străzii – Timişoara
  • Complexul de servicii comunitare „Prichindelul” Sibiu, Hospice „Casa Speranţei” Braşov
  • Fundaţia „Children in Distress” Piteşti
  • Crucea Roşie Braşov
  • Administraţia Serviciilor Sociale Ploieşti
  • Asociaţia „Pas Alternativ” Braşov
  • Fundaţia „Holt România” – Iaşi
  • Fundaţia Salvaţi Copiii
  • Complexul de servicii pentru persoane vârstnice Mislea, Lilieşti etc.