Bucureşti, 25 ianuarie 2021: Fundaţia Alexandrion organizează cea de-a patra ediţie a „Dezbaterilor de la Sinaia” online, pe 27-28 ianuarie 2021. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Fundaţiei Alexandrion şi va fi accesibil tuturor celor interesaţi să urmărească profesionişti din multiple domenii de activitate, lideri de opinie recunoscuţi pentru carierele lor prodigioase ȋn România şi ȋn străinătate, care vor oferi puncte de vedere asupra unuia dintre cele mai importante subiecte actuale la nivel internaţional: „Uniunea Europeanăşi perspectivele sale”. Prof. Dr. Andrei Marga va fi moderatorul celei de-a patra ediţii a „Dezbaterilor de la Sinaia”şi va conduce discuţia, aducând totodatăȋn atenţia participanţilor ȋntrebări interesante legate de subiectele dezbătute. Agenda evenimentului este disponibilă pe https://www.fundatia-alexandrion.ro/dezbaterile-de-la-sinaia/editia-4-2021/.

 

Tema „Dezbaterilor de la Sinaia” de anul acesta a fost stabilită la finalul ediţiei anterioare şi va fi structuratăȋn patru subteme: Proiectul și realizările Uniunii Europene, Competitivitatea economică și tehnico-științifică a Uniunii Europene; Libertățile, drepturile și democrația în Uniunea Europeană; Uniunea Europeană în lumea globalizată; Alternativele și perspectivele Uniunii Europene, care vor fi dezbatute de economiști, juriști, istorici și filosofi de prim plan, responsabili de politici europene, experți din România și din alte țări.Printre aceştia se numără Emil Constantinescu- Preşedinte al Românieiȋn perioada 1996-2000, Prof. Univ. Dr. Ing. Petre Roman – Prim Ministru al României ȋn perioada 1989-1991, Prof. Univ. Dr. Florin Georgescu-  Prim Viceguvernator al Băncii Naţionale a României.

 

Într-un efort de a stabiliza în România un cadru de dezbateri de cel mai bun nivel, o platformă de comunicare între  profesioniști, factori decidenți și public, atât la nivel național, cât și internațional, Fundaţia Alexandrion a inițiat Dezbaterile de la Sinaia”ȋn 2017. Conceptul a fost creat pornind de la nevoia publicului din România de a primi răspunsuri la ȋntrebări cheie legate de subiecte esenţiale pentru o societate.

 

Primele trei ediții ale „Dezbaterilor de la Sinaia” s-au desfăşurat la Hotel Montana din Sinaia şis-aubucurat de participare internațională. Temele de dezbatere au fost„Statul de drept. Premise, condiții, funcționare” (2017), „Economia Estului. Postausteritate și perspective” (2018) și „Criza educației. Indicatori de stare și soluții (2019)”. Anul acesta, Fundaţia Alexandrion a reconfigurat formatul evenimentului, pentru a putea respecta toate măsurile legislative în vigoare, impuse de evoluția pandemiei de COVID-19.

 

Pentru a valorifica cele mai importante idei expuse şi discutate ȋn cadrul„Dezbaterilor de la Sinaia”, ulterior fiecărei ediţii, Fundaţia Alexandrion editează un volum care include contribuţiile tuturor vorbitorilor. Volumele reprezintă surse de informare şi documentare importante pentru toţi cei interesaţi de temele dezbătute. Lucrările primelor două ediţii au fost reunite şi publicate ȋn volume editate de către Editura Meteor din Bucureștişi Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca.