Gala premiilor Constantin Brâncoveanu

Selectează ediția:

Peste 600 de oameni au participat la cea de a IX-a ediţie a Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu, unul dintre cele mai mari evenimente culturale din România, ce a avut loc la Ateneul Român. Gala este organizată anual de către Fundația Alexandrion încă din 2014 și premiază personalități excepționale care, de-a lungul carierei, au contribuit substanțial la dezvoltarea societății românești în domenii precum: film, istorie, teatru, arhitectură, arte plastice, literatură sau muzică.

Mesajul președintelui Fundației Alexandrion

,,Pandemia și criza sistemelor de sănătate, criza lumii naturale și a climei, iar acum războiul purtat în Europa sunt, toate, încercări care ne testează solidaritatea și capacitatea de a răspunde împreună și eficient. Poate părea că, în fața acestor provocări, cultura este un moft. Nimic mai greșit. Cultura ne definește, este metabolismul nostru vital și cel mai de preț bun comun. Ea ne dă speranța, ne hrănește optimismul și îi îndemn pe toți să o hrănească în continuare. Avem oameni minunați printre noi care au slujit binele comun și pe care i-am onorat în cadrul Galei. Recunoștința mea se îndreaptă către ei, dar și către cei care au reușit să-și facă bine treaba în aceste vremuri dificile’’- Dr.Nawaf Salameh, Președinte Fondator Alexandrion Group și Fundația Alexandrion

Premiile Speciale ale Fundației Alexandrion

Preotul Walid Eskandafi - premiul special pentru contribuția la propagarea libertății religioase.

Ivanka Shalapatova - premiul special pentru contribuția remarcabilă la susținerea copiilor defavorizați și la protejarea sănătății acestora.

Ivanka Demchuck - premiul special pentru contribuția la dezvoltarea artei religioase. Ivanka Demchuck este o artistă din Ucraina care pictează icoane.

Laureații

Premiile Constantin Brâncoveanu sunt oferite laureaților pentru un proiect realizat în anul care a trecut de la ediția precedentă sau pentru realizările obținute de-a lungul întregii cariere. Lansată de către Fundația Alexandrion în anul 2014, Gala Constantin Brâncoveanu a onorat până în prezent nenumărate personalități, printre care se numără actori, arhitecți, istorici, oameni de știință și clerici care, prin munca și realizările lor au influențat în mod semnificativ evoluția societății românești.

Literatură

Dumitru Radu Popescu

Premiul pentru volumul „O sută și una de poezii”

Istorie

Dragoș Sebastian Becheru

Premiul pentru lucrarea „România și problema petrolului 1969 - 1981”

Teatru

Gigi Căciuleanu

Premiul pentru opera „Omnia” și spectacolele antologice din stagiunea 2021-2022

Arhitectura

Arh. Cristina Olga Gociman

Premiul pentru lucrarea „Consolidare, restaurare, restituire Castelul Ion Oteteleșanu”

Arte Plastice

Anghel Gheorghe

Premiul pentru cariera de excepție

Muzică

Ruxandra Donose

Premiul pentru cariera de excepție

Film

Dan Pița

Premiul pentru cariera de excepție

Jurați

Juriul galei din acest an, format din personalități cu cariere și realizări notabile a făcut nominalizări în 7 domenii: teatru, arte plastice, film, istorie, literatură, arhitectură și muzică

Academician Răzvan Theodorescu

Preşedintele juriului

Prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu

Teatrolog, istoric şi critic de teatru

Magda Mihăilescu

Critic de film

Dr. Constantin Corneanu

Istoric

Ștefan Râmniceanu

Pictor

Nicolae Iliescu

scriitor, eseist și publicist

Prof. Univ. Dr Marian Moiceanu

Arhitect

Sorina Goia

Muzicolog

Artiști invitați

Cele trei momente muzicale din cadrul Galei au fost susținute de soprana Irina Baianț, pianistul Marius Deneș și grupul de crossover clasic Brio Sonores, acompaniați de orchestra New Hope.

Galerie Foto