Gala premiilor Constantin Brâncoveanu
Selectează ediția:Gala deschisa
Lorem ipsum etc
Premiile Constantin Brâncoveanu, oferite anual de Fundaţia Alexandrion încă din 2014, vin să răsplătească munca și dedicarea de-o viață a oamenilor de cultură din România și din străinătate, care au contribuit la dezvoltarea diferitelor domenii de cunoaștere.
Lucrări importante din ariile științei, istoriei, culturii, muzicii şi artelor din țara noastră sunt recompensate, în mod simbolic, cu trofee, lucrări originale, în bronz, opera sculptorului Ioan Bolborea. În plus, fiecare câștigător ales de juriu primește o sponsorizare pentru un nou proiect sau pentru o nouă lucrare, după aprobarea Consiliului Director al Fundației Alexandrion.
De ce Premiile Constantin Brâncoveanu?
Ideea organizării Galei în cinstea valorilor culturale românești îi aparține președintelui Fundației Alexandrion Group, Nawaf Salameh. Domnia sa a fost răsplătit de Preafericitul Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu „Ordinul şi Medalia Sfinţii Martiri Brâncoveni” după ce Fundaţia Alexandrion a contribuit substanţial la reeditarea de către Patriarhia Română a Bibliei de la Bucureşti. Astfel că distincția oferită de mai marii Bisericii l-a inspirat pe președintele Nawaf Salameh să dăruiască la rândul său, iar voievodul martir Constantin Brâncoveanu a devenit în mod natural patronul evenimentului care răsplătește și onorează valorile românești.
Cum se acordă Premiile Constantin Brâncoveanu
Propunerile și înscrierile pentru laureații Premiilor Constantin Brâncoveanu se fac în fiecare an online, pe site-ul Fundației și pe site-ul Cotidianul, partener al evenimentului, sau direct la sediul Fundației sau al ziarului. Ulterior, un juriu format din somități ale ştiinţei și culturii române este cel care validează premiile. La primele trei ediții ale Galei Constantin Brâncoveanu au fost oferite câte șapte premii din mai multe domenii, plus câte două premii speciale. Pentru prima dată din 2017 numărul trofeelor a ajuns la nouă. Literaturii, istoriei, picturii, muzicii, arhitecturii, actoriei, regiei s-au adăugat medicina și economia.
Viitorul „Premiilor Constantin Brâncoveanu”
Din toamna lui 2017, Gala “Premiilor Constantin Brâncoveanu” începe să se extindă. Ceremonii ca cele organizate în România urmează să aibă loc în Europa și în Statele Unite. Astfel, până în 2018, Fundația Alexandrion Grup va găzdui evenimente asemănătoare la Londra, Berlin și New York.
Mesajul președintelui
„Am inițiat Premiile Constatin Brâncoveanu în semn de pioșenie față de sacrificiul marelui ctitor, dar și de respect pentru valorile spirituale ale României. Premiile Constantin Brâncoveanu îşi propun să onoreze și să recompenseze cele mai merituoase personalități și lucrări în domeniul istoriei, artelor şi arhitecturii.”