Gala premiilor Constantin Brancoveanu

Selectează ediția:

2019

În seara de 1 octombrie, sub cupola clădirii simbol a spiritului culturii naționale, Ateneul Român, aproape 700 de invitați, au participat la decernarea Premiilor Constantin Brâncoveanu oferite de Fundația Alexandrion, drept omagiu și recunoaștere a valorilor culturii românești.

Mesajul președintelui

O prioritate a Fundației Alexandrion au fost mereu și sunt și în prezent proiectele culturale. Ne arătăm constant susținerea și aprecierea pentru valorile culturii prin tot ceea ce facem și prin tot ceea ne propunem să facem în continuare.
Astfel ne-am ținut promisiuena și am ajuns în acest an să organizăm cea de-a șasea ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu. Acestea sunt menite să promoveze valorile și viziunea unui mare domnitor care a menținut pacea în țară timp de 25 de ani și care a fost un mare susținător al artei, științei și culturii. În același timp, aceste distincții sunt oferite pentru a onora valorile culturii române și personalitățile care au parcurs o carieră unanim recunoscută. Laureații Premiilor Constantrin Brâncoveanu fac parte din toate domeniile culturii, artei și științei – fie că vorbim de literatură, istorie, muzică, teatru sau film, arhitectură, medicină sau economie.
În 2018, cea de-a V-a ediție de la București a Premiilor Constantin Brâncoveanu s-a desfășurat sub semnul Centenarului Unirii din 1918, la Palatul Regal (Muzeul National de ArtĂ al Romaniei). Premiile Constantin Brâncoveanu pentru Diaspora 2019 s-au desfășurat la Paris în data de 28 mai 2019. Acestea sunt dedicate românilor talentați care au ales să muncească și să se dezvolte în afara granițelor patriei noastre.
Tot din 2018, aceste Premii au evoluat la nivel mondial. Am trecut Oceanul și am organizat , la New York Public Library, în SUA un eveniment de anvergură intitulat “ Gala Constantin Brâncoveanu Internațional”. Distincțiile oferite aici au fost pentru personalitățilculturale și științifice din întreaga lume. În plus, continuăm și organizarea Trofeelor Alexandrion, omagiul Fundației pentru sportivii care au obținut performanțe deosebite în anul care a trecut.
Îmi reînoiesc promisiunea că vom continua tradiția galelor Premiilor Constantin Brâncoveanu în România, în diaspora și peste Ocean ca și până acum.

Laureați

Arte plastice

Horea Paștina, Pictor

Este considerat drept fiind unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai picturii contemporane, fiind supranumit ”un artist al concretului, al teluricului, al diafanei crengi înflorite”.

Teatru

Mircea Cornișteanu, Regizor

Mircea Cornișteanu este un regizor de teatru care a atins adesea culmile succesului, o personalitate proeminetă care continuă să sensibilizeze prin maniera sa specific regizorală. Apogeul său artistic este atins prin spectacolul ”Breaking News”, după piesa ”Ultima oră ” de Mihail Sebastian.

Medicină

Radu Deac, prof. univ.dr. în medicină

Radu Deac este cel mai important chirurg cardiac al României, din ultimele două decenii. Acesta, a realizat peste 10.000 de operații pe cord deschis și 5.000 de intervenții pe cord închis. Grație cercetării ți invențiilor sale medicale, două tipuri de valve cardiace artificiale, îi poartă numele.

Film

Stere Gulea, regizor

Regizorul filmelor ”Moromeții I” și ”Moromeții II” și nu numai, Stere Gulea exprimă sensibilitatea și valorile românești prin intermediul artei sale, fiind constant motivat de perspectiva dezvoltării artistice.

Economie

Florin Georgescu, economist

Florin Georgescu este prim-viceguvernator și vicepreședinte al Consiliului de administrație al BNR. Domnia sa a întreprins numeroase analize economice de-a lungul timpului, iar premiul îi este oferit pentru analizele excepționale din volumele ”Capitalul din România postcomunistă”.

Muzică

Alexandru Tomescu, violonist

Alexandru Tomescu este violonistul care a identificat numele său cu cel al viorii Stradivarius. De la debutul său din 1985, până în prezent a susținut peste 200 de concerte și recitaluri și este câștigător a numeroase premii, la nivel național și internațional, în domeniul muzicii clasice. Măiestria sa este recompensată prin onoarea de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702, unul dintre cele mai bine conservate instrumente Stradivarius.

Arhitectură

– Dan Corneliu Șerban, prof. univ. dr. în ahitectură, personalitate de excepție a arhitecturii românești contemporane

Arhitectul ȘERBAN DAN CORNELIU este incontestabil o figură remarcabilă în domeniul edificării, dar și al educației în domeniul arhitecturii din România. Domnia sa este nu doar un arhitect talentat, cu realizări remarcabile, dar de mai bine de 40 de ani slujește și ca dascăl în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Distincția Fundației Alexandrion

Oana Uscatu și Carmen Gheorghiu

Arhitectul Carmen USCATU și Oana GHEORGHIU au fondat Asociația Dăruiește Viață în 2012, continuând munca de voluntariat începută în paralel cu job-urile lor full time. Scopul lor a fost acela de a schimba radical modul în care sunt tratați copiii bolnavi de cancer în România, unde rata de supraviețuire este de doar 50%, comparativ cu restul Europei, unde este de 80%.

Istorie

prof.univ.dr. Ion Alexandrescu.

Bursa ”Nawaf Salameh ” – Dulgheru Maria Dulgheru

Bursa ”Nawaf Salameh” a devenit deja o tradiție – în fiecare an un elev al școlii din comuna Brâncoveni primește un astfel de premiu, ca recunoaștere pentru rezultate deosebite la învățătură.

Jurați

Acad. Răzvan Theodorescu

Președinte executiv al juriului.

Acad. Dan Berindei

Președintele juriului

Prof. univ. dr. Andrei Marga

Vicepreședinte al juriului.

Sorina Goia

Muzicolog /p>

Prof. univ. dr. Irinel Popescu

Chirurg

Magda Mihăilescu

Critic de film

Prof. Univ. Dr. Mihai Retegan

Istoric

Acad. Dumitru Radu Popescu

Directorul Editurii Academiei

Marian Moiceanu

Prof. Univ. Arh.

Ștefan Râmniceanu

Artist plastic

Natalia Stancu

Critic de teatru

Dumitru Constantin

Secretar

Galerie foto