Gala premiilor Constantin Brâncoveanu

Selectează ediția:

2017

Aproape 800 de invitați atât din țară cât și din străinătate au participat, în seara de 26 septembrie, în clădirea-simbol a culturii românești, Ateneul Român, la decernarea premiilor Constantin Brâncoveanu oferite de Fundația Alexandrion.

Mesajul președintelui

„Este o mare onoare pentru mine și pentru Fundația Alexandrion să ne aflăm în această seară la Ateneul Român. Și sunt foarte bucuros că Gala Premiilor „Constantin Brâncoveanu” a ajuns la cea de-a patra ediție. Sunt fericit să constat că aproape un sfert dintre invitații la această Gală vin din alte colțuri ale lumii – din SUA, Franța, Cipru, Africa de Sud, Brazilia. Suntem alături de oamenii de valoare ai culturii și științei din România și dorim să continuăm să îi onorăm și să îi susținem în noile lor proiecte” a spus Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion.

Mai mult

Premiul Special al Fundației Alexandrion

Anul acesta, Premiul Special al Fundației a fost oferit Sanctității Sale, Patriarhul Mor Ignatius Aphrem al II-lea, Patriarh Siro-Ortodox al Antiohiei și al întregului Orient.

Laureați

Arte Plastice

Geta Brătescu

Artist Vizual

Una dintre cele mai importante figuri ale artei plastice românești. Opera sa include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte. Premiul a fost acordat pentru întreaga carieră.

Muzică

Horia Andreescu

Dirijor

Horia Andreescu este dirijor-şef al formaţiilor muzicale din Radiodifuziunea Română, dirijor al Filarmonicii “George Enescu”, fondator al orchestrei “Virtuozii din Bucureşti.” Acesta a colaborat cu mari orchestre din Europa, printre care London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philarmonic Orchestra. Premiul a fost acordat pentru întreaga carieră.

Arhitectură

Dorin Ștefan

Arhitect

Brâncoveanu”.„Arhitectura vine să ajute acest proiect fantastic care este omul să viețuiască mai bine (…) Ceaușescu poate că a ridicat ziduri mai înalte decât Brâncoveanu. Dar acelea nu au devenit zidiri pentru că le lipseau credința și cultura.”(Dorin Ștefan)

Teatru

Oana Pellea

Actor

„Dedic acest premiu truditorilor care își lasă pe scenă gând, vis și sudoare seară de seară. (…) Fără cultură, un popor nu are nicio șansă.”(Oana Pellea)

Film

Luminița Gheorghiu

Actriță

Luminița Gheorghiu a fost o prezență inconfundabilă timp de peste 30 de ani în lumea celei de-a șaptea arte. A devenit cunoscută cu rolul asistentei din pelicula “Moartea domnului Lăzărescu”, iar rolul din “Poziția copilului” (2013) i-a adus acesteia Ursul de Aur la Festivalul Internațional de la Berlin.

Istorie

Carol Iancu

Istoric

„Sper că putem vorbi despre recunoașterea importanței muncii celor care investighează istoria comunităților etnice care au contribuit la prosperitatea statului român”, a spus reputatul istoric, cu o bogată activitate ştiinţifică axată pe istoria relaţiilor internaţionale şi istoria evreilor.

Medicină

Leon Dănăilă

Medic

Somitate a neurochirurgiei mondiale, cu o activitate prodigioasă neîntreruptă în același spital timp de 55 de ani. În calitatea sa de medic neurochirurg la Spitalul “Gheorghe Marinescu” din București a efectuat peste 40.000 de operații. Domnia sa este cel care a introdus aici microscopul și laserul în chirurgia vasculară și tumorală cerebrală.

Economie

Ilie Șerbănescu

Doctor în economie

Ilies Șerbănescu este analist economic cu o carieră de aproape jumătate de secol în presa scrisă și televiziune, fost ministru de Finanțe.

Distincție post-mortem

Augustin Buzura

Scriitor

Augustin Buzura este considerat unul dintre cei mai valoroși romancieri români contemporani, o conștiință angajată exemplar în promovarea valorilor și în apărarea identității naționale. De altfel, în 2014, la prima ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu, Augustin Buzura a făcut parte din juriu.

Distincție post-mortem

Mihai Maxim

Turcolog și osmanist român de renume internațional. Este autorul importantului volum “Brâncoveanu și Înalta Poartă. Documente noi din arhive turcești”, care a adus contribuții fundamentale referitoare la domnia și relațiile voievodului cu Imperiul Otoman.

Bursa ”Nawaf Salameh”

Maria Bianca Doriță

Bursa ”Nawaf Salameh” a devenit deja o tradiție – în fiecare an un elev al școlii din comuna Brâncoveni primește un astfel de premiu, ca recunoaștere pentru rezultate deosebite la învățătură.

Jurați

Dan Berindei

Academician

Dumitru Radu Popescu

Academician

Andrei Marga

Prof. univ. dr.

Ioan Scurtu

Prof. univ. dr.

Grigore Constantinescu

Prof. univ. dr.

Marian Moiceanu

Prof. Univ. Arh.

Dana Safta

Doctor

Ștefan Râmniceanu

Artist plastic

Dumitru Constantin

Secretar

Magda Mihăilescu

Critic de film

Victor Ioan Frunză

Prof. univ. dr.

Artiști invitați

Patru soprane de talie internațională: Oana Andra, Andrea Rost, Radostina Nikolaeva și Sanja Radisic, alături de o orchestră formată din 51 de instrumentiști, dirijată de maestrul Alexandru Petrovici au încântat publicul.

Pentru prima dată, spectacolul a beneficiat de regia cunoscutei regizoare de operă, Anda Tăbăcaru Hogea, care a ”dirijat” întregul spectacol al premiilor și recitalul care i-a încântat pe cei 800 de oaspeți ai Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu”.

Galerie Foto