Fundația Alexandrion a organizat, între 30 și 31 martie, prima ediție a „Dezbaterilor de la Sinaia”, eveniment ce lansează o serie de dezbateri de interes public, cu participanți de renume, atât din țară, cât și internaționali.

„Dezbaterile de la Sinaia” sunt un concept prin care dorim să aducem laolaltă personalități marcante naționale și internaționale din mediul politic, administrativ, juridic, mass media, pentru a supune dezbaterii teme de interes pentru societatea noastră. Invitații sunt recrutați dintre cele mai competente și creative personalități din domeniile discutate și dorim să stabilim aici, la Sinaia, un sistem de anvergură, de unde pot apărea soluții reale pentru societate. Se începe cu domeniul de drept deoarece o țară fără justiție și fără reguli corecte nu poate să funcționezea declarat domnul Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion, la deschiderea evenimentului.

“Dezbaterea organizată de Fundația Alexandrion este prima într-o serie pe care o vrem continuată, prin care încercăm să ridicăm dezbaterile din România la un nivel mai bun, la un nivel internațional validabil. Iar ceea ce s-a făcut până la acest moment, după o zi de dezbateri, se poate spune că a fost un succes sub aspectul profesionalismului intervenienților, al reprezentării diverselor opinii din societatea românească și a fost un succes sub aspectul captării problemelor efective pe care le întâmpină statul de drept din România actuală”, concluzionează Prof. Andrei Marga, vicepreședintele juriului Premiilor Constantin Brâncoveanu, Fundația Alexandrion

Tema primei ediții a fost „Statul de drept. Premise, condiții, funcționare”, iar formatul a inclus trei runde diferite ale dezbaterii. Prima s-a centrat în jurul premiselor statului de drept, cea de-a doua rundă a abordat condițiile statului de drept, în timp ce a treia rundă s-a concentrat asupra funcționării statului de drept în țara noastră.

“Statul de drept, un concept extrem de utilizat astăzi, nu este o creație a vremurilor noastre și nu este nici măcar o creație exclusiv a modernității, ci este o aspirație a umanității care datează de mii de ani. Dacă ne vom întoarce la sursele care reprezintă această aspirație spre stat de drept, vom avea surprize formidabile. Multe lucruri asupra cărora noi astăzi purtăm discuții atât de înverșunate își găsesc soluții acum 3-4 mii de ani” a definit prof. dr. Ladislau Gyemant. 

“O mare parte din discursul meu s-a referit la statul de drept și pornind de la el am derivat la, cred eu, cel mai important aspect, acela că intruziunea politicului este probabil inevitabilă, dar infamă și nu foarte bună din punct de vedere a legii. Este absolut esențial să ținem minte că separarea puterilor trebuie să fie garantată, altfel, începutul, mijlocul și finalul funcțiilor îndeplinite, atât de lege, cât și de politică, se pierd”, a declarat prof. dr. Armando Marques-Guedes.

Conceptelor și teoriilor dezbătute în cadrul celor trei paneluri de discuții li s-a adăugat și elementul practic și dinamic.

Acum, și ca profesor de drept, nu pot să nu fiu preocupat, sigur, dincolo de teoretizarea exigențelor statului de drept, de faptul că este necesară și este în același timp, cred, o soluție pentru a evolua din această perspectivă, chiar educația juridică, pe care trebuie să o vedem atât la nivelul societății, dar mai ales pentru tânăra generație, pentru studenți și chiar, mai devreme, pentru elevii de liceu. Se discută în ultima vreme tot mai mult despre necesitatea educației juridice în școli, un proiect pe care îl susțin cu toate forțele și care cred că, într-un plan mai îndepărtat poate avea ca efect și înțelegerea și subtanțializarea statului de drept”, a susțiut Prof. Septimiu Panaite.

Mai mult, participanții au dezbătut o gamă largă de subiecte, precum semnificația legii, jurisdicția statului de drept, tripartiția puterilor, legitimarea democratică, derapaje în statul de drept, mecanisme de corecție în statul de drept, dreptul în Uniunea Europeană.