Fundația Alexandrion organizează cea de-a treia ediție a Dezbaterilor de la Sinaia în zilele de 29-30 martie 2019 la Hotelul New Montana. Tema de dezbatere este profundă și actuală: Criza educației. Indicatori de stare și rezolvări. Experți naționali și internaționali, cât și reprezentanți ai Guvernului vor fi prezenți pentru a lua cuvântul încercând să găsească alternative viabile de soluționare a temelor discutate. Cel de-al treilea volum va fi tipărit post eveniment și pus în circulație la ediția următoare. Dezbaterile de la Sinaia vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook a Fundației Alexandrion: https://www.facebook.com/fundatiaalexandrion/ cât și pe website-ul: https://www.fundatia-alexandrion.ro.

După două ediții încheiate cu succes și două volume edificatoare tipărite ale Dezbaterilor de la Sinaia – prima desfășurată în martie 2018 cu tema „Statul de drept” și a doua desfășurată în octombrie 2018, cu temă „Economia Estului” – Fundația Alexandrion pregătește terenul pentru cea-a de-a treia ediție și o altă temă de dezbatere, confirmând înca o dată faptul că evenimentul a căpătat deja renume național și internațional și că se stabilizează ca sistem de dezbateri de anvergură.

Într-un prezent în care o societate trebuie să performeze din toate punctele de vedere: tehnologic, economic, trecând prin cognitiv, instituțional, civic, social și moral este vital să punem accent pe educație.

Așadar, ce are educația de oferit societății? Care sunt cerințele ce derivă din competiția globală pentru educație? Ce pretind educației digitalizarea și reorganizarea cunoașterii pe baza geneticii? Educație prin disciplinare sau educație prin individualizare? Educație controlată de teste sau educație bazată de examinări cuprinzătoare? Rămâne profesorul personalitate centrală în educație sau își reduce rolul la a fi transmițător de cunoștințe? Care este rolul familiei, instituțiilor, mass media, mediului social în educație? Care este statutul social al profesorului? Care este relația dintre unitate și diversificare într-un sistem de învățământ? Cum se poate converti „brain-drain”-ul actual în „brain- gain”? Care este rolul lecturii și al cărții în educație? Cum se creează mentalitatea antreprenorială? Cum se face educația civică democratică? Cum se leagă educația patriotică cu educația universalistă? Cum se formează gândirea critică cetățenească? Cum se păstrează separarea deopotrivă de un conformism oportunist și de un refuz anarhic al organizării? nu sunt doar câteva  întrebări, ci to do list-ul de soluționat al celei de-a treia ediții a Dezbaterilor de la Sinaia.

Formatul evenimentului rămâne neschimbat incluzând trei runde de discuții. Cea dintâi se axează pe Crize în educație, crize ale educației, crize în societate unde vor vorbi speakeri din Londra, Budapesta, Beirut, București, Cluj-Napoca, Timișoara, cea de-a doua vizează Starea educației dezbatută de speakeri din Torun, Montreal, Budapesta, București, Cluj-Napoca, Timișoara, iar speakeri din Lisabona, Liubliana și cele mai importante orașe din România încearcă să găsească Soluții în runda finală.