Anul 2020 este cel al schimbării și al repoziționării valorii celor care știu și pot inspira comunitățile din care fac parte. Fundația Alexandrion organizează deja de patru ediții Gala Premiilor Matei Brâncoveanu, dedicată tinerilor care contribuie activ la dezvoltarea societății noastre și devin adevărate modele pentru generația lor. Miza ediției din 2020 este marele premiu în valoare de 12000 de euro care va permite câștigătorului să investească în cursuri de perfecționare sau în proiectul său cu impact pentru societate.

Gala Premiilor Matei Brâncoveanu 2020 propune în premieră un format inedit de eveniment online care implică cinci profesionişti cunoscuți publicului, cu experienta bogată în domeniile lor de activitate, în selecția candidaților și oferă publicului misiunea de a alege marele câștigător. Pentru prima oară candidații nu se mai subscriu unor domenii pre-definite (muzică, educație, cinematografie etc.), ci sunt premiați pentru combinația de talent, implicare socială și creativitate, care dă naștere unor proiecte care au potențialul să schimbe România de mâine.

VOTUL PUBLICULUI

La Gala Premiilor Matei Brâncoveanu 2020, publicul alege marele câștigător.

Cinci profesionişti care au revoluționat domeniile în care activează au nominalizat 15 tineri remarcabili prin proiectele cu impact puternic asupra comunităţilor din care fac parte. În urma semifinalei au fost aleși cei cinci finaliști, pe care vă invităm să îi cunoașteți și să îi votați, alegând candidatul favorit. Sistemul de vot online permite un singur vot pentru fiecare votant.

Pentru detalii, accesați Regulamentul Galei Premiilor Matei Brâncoveanu 2020.

FINALIȘTI

[totalpoll id=”4387″]

 

PREMII

Fundația Alexandrion acordă marele premiu în valoare netă de 12.000 de euro câștigatorului ales de public și patru premii nete a cate 1.500 de euro celorlalti patru finaliști ai Galei Premiilor Matei Brâncoveanu 2020. Marele premiu va fi folosit de câștigător pentru achitarea cursurilor de perfecționare sau pentru finanțarea unui proiect din sfera de activitate pentru care a fost premiat.

MARINELA ARDELEAN, Global Brand Ambassador Vinars Brâncoveanu

„Pentru ediția 2020 a Galei Premiilor Matei Brâncoveanu ne-am dorit să identificăm valorile mai puțin cunoscute ale României și iată, avem privilegiul de a o face prin intermediul unor voci deja consacrate ca Victoria Asanache, Marius Constantinescu, Sandra Ecobescu, Tudor Giurgiu și Irina Păcurariu. Am căutat în acest an perfomanțele celor care au impact social, ale celor care prin acțiunile lor aduc schimbări benefice de natură culturală, socială, educativă și umanitară. Trăim vremuri în care proiectele acestor tineri au nevoie nu doar de încurajări, ci și de un sprijin concret, iar aceasta a fost motivația Fundației Alexandrion de reformulare a acestui proiect.”

SCOUTERI

TUDOR GIURGIU

Fondatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și al Premiilor Gopo, creatorul casei independente de producție Libra Film, Tudor Giurgiu este unul dintre cei mai apreciați regizori și producători din industria cinematografică din România. Este cunoscut pentru filme precum „Despre oameni și melci” (2012), „Nunți, muzici și casete video” (2008), „De ce eu?” (2015) și peste 30 de alte productii cinematografice. Membru al Academiei Europene de Film, Eisenhower Fellow în 2015 și laureat cu premiul EFA Award pentru cel mai bun scurt-metraj european în 2012 pentru filmul „Superman, Spiderman sau Batman”, Tudor Giurgiu a fost premiat de Fundația Alexandrion pentru activitatea sa cinematografică, în cadrul primei ediții a Galei Premiilor Matei Brâncoveanu.

SANDRA ECOBESCU

Un om care se bucură de fiecare zi și pentru care educaţia, arta, cultura şi dezvoltarea personală sunt lucruri esenţiale, Sandra Ecobescu se prezintă așa: membră fondatoare, furnicuță şi preşedintă a Fundaţiei Calea Victoriei. De peste 13 ani, acesta este proiectul său de suflet, un proiect inovator şi dinamic, dedicat culturii şi educaţiei continue, care animă viaţa bucureşteană prin cursuri, conferinţe şi concerte de muzică clasică neconvenţionale. Balul Bucureștiului Interbelic, evenimente în spațiile celor mai grandioase imobile de patrimoniu din București, conferințe cu istorici, antropologi și alte personalități importante pentru comunitate sunt doar câteva dintre acţiunile prin care Sandra Ecobescu pune Bucureștiul pe harta călătorului cultural. Printre mentorii care o inspiră şi care au pus suflet în povestea Fundaţiei Calea Victoriei se numără: Neagu Djuvara, Georgeta Filitti şi Vintilă Mihăilescu.

MARIUS CONSTANTINESCU

Binecunoscut jurnalist, prezentator și realizator radio-TV, Marius Constantinescu este omul care a adus aproape de publicul din România artiștii remarcabili care i-au acordat interviuri: Luciano Pavarotti, Salman Rushdie, Virginia Zeani, Antonio Pappano, Jordi Savall și mulți alții.
După opt ani de radio, a descoperit fascinanta lume a producțiilor de televiziune la TVR și a creat emisiuni apreciate de telespectatori dar și de profesioniști, printre care „Marile picturi ale lumii”, „V… de la vizual”, „Jurnal cultural”, „Profil. Poveste. Personaj”. Încă din 2005, numele său este strâns legat de Festivalul „George Enescu”, prin interviurile extraordinare pe care le realizează cu cei mai importanți artiști invitați. Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România i-a acordat până în prezent trei distincții pentru producțiile sale. Îl puteți urmări pe Marius Constantinescu pe TVR 3, în emisiunea „Vizual”, cel mai recent proiect al său.

VICTORIA ASANACHE

Prima navigatoare de pacienți oncologici din România, Victoria Asanache a fost înger păzitor pentru numeroși pacienți și familiile lor. A trăit alături de ei suferință, durere, teamă și chiar neputință, dar a știut cum să transforme toate aceste emoții în ghidaj, vindecare și alinare. A creat o rețea de suport prin care a oferit pacienților săi ajutorul logistic și moral de care aveau nevoie. În 2016, a reușit să introducă în Codul Ocupațiilor din România profesia de navigator de pacienți, aceasta devenind astfel o profesie recunoscută oficial și la nivel național. Absolventă a Institutului de Navigatori de Pacienți Harold P. Freeman din SUA, Victoria Asanache a reușit să înființeze prima școală de navigatori de pacienți din România și să contribuie astfel la educația viitorilor profesioniști din acest domeniu.

IRINA PĂCURARIU

Foarte atentă la oamenii din jur, la alegerile și parcursurile acestora, Irina Păcurariu este realizatoarea a numeroase emisiuni, documentare și reportaje de televiziune remarcabile. A filmat din Himalaya până în Silicon Valley, din satul 10 Prăjini și până aproape de Cercul Polar și i-a căutat peste tot pe românii care contează. Este prima realizatoare din România care a produs un documentar în Munții Himalaya, „Țara Șerpașilor”, desemnat cel mai bun documentar al anului 2003 de Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România. Au urmat numeroase premii, printre care: Jurnalistul Anului pentru documentarul „Marţi, Joi, Sâmbătă”, Premiul CNC pentru reportajul „EU – marginea Europei”, Marele Premiu APTR pentru reportajul „Codrina”. Printre cele mai importante programe realizate şi prezentate de Irina Păcurariu se numără: „Poveste fără sfârşit”, „Mari români”, „Un european ca mine”, „Cealaltă Românie”, „Culoarele puterii”, „România deșteaptă”, „Zona Zero”.

 

SEMIFINALIȘTI

ALEXANDRU BOBEȘ, 30 ani

În anul 2013, ca urmare a unei experiențe personale extrem de dificile, a înființat Proiectul Taxi Gratis. Prin această inițiativă a început să ajute persoane cu probleme grave medicale și situație materială precară, oferindu-le asistență și transport gratuit între domiciliu și spital.

RADU CIORNICIUC, 32 ani

În 2012, Radu Ciorniciuc a co-fondat una dintre primele organizații de media independente din România, Casa Jurnalistului, o comunitate de reporteri multimedia specializați în documentări de profunzime. Articolele și filmele la care a lucrat au apărut în unele dintre cele mai mari publicații de pe glob. Lungmetrajul social “Acasă” a primit premiul pentru cea mai bună imagine la festivalul de film Sundance.

MARCO FAVINO, 29 ani

Marco s-a născut în sudul Italiei, iar în 2014 a absolvit prestigioasa Scuola di Cucina Italiana ALMA. Ajuns la București, a continuat să își îmbogățească experiența în gastronomie și să formeze bucătari la Horeca Culinary School. La debutul crizei COVID-19, Marco a pus bazele unei rețele de voluntari care găteşte și furnizează mâncare caldă persoanelor nevoiașe, fără cămin stabil sau cu situaţie finaciară precară.

COSMINA GRIGORE, 34 ani

Cosmina este primul pacient diagnosticat cu cancer din România care a devenit Patient Coach și lucrează cu bolnavii de cancer. În 2015 a pornit „Caravana Noul Pacient”, în 2016 a înființat Asociatia Imunis, iar în 2018 a absolvit cursul de Navigator de Pacienți Oncologici. A fondat, împreună cu o echipă de experți, Institutul de Mindful Leadership. Prin proiectele sale a ajuns la câteva mii de pacienți oncologici din România.

ALEXANDRU ION, 32 ani

În 2006, la vârsta de 18 ani, a co-fondat Festivalul Național de Teatru Tânăr „Ideo Ideis” de la Alexandria, proiect de educație alternativă prin artă care a acționat, pe parcursul celor 14 ani de existență, ca un amplu proces de educație alternativă prin artă pentru liceeni – un total de peste 3500 în 14 ediții.

OANA MOISIL, 30 ani

Oana Moisil este jurnalistă independentă. Reportajele și investigațiile ei au fost publicate pe site-urile publicaţiilor Vice România, Casa Jurnalistului, Să fie Lumină, Recorder, Libertatea. În aprilie 2015, a investigat sub acoperire felul în care un centru neuropsihiatric din județul Vâlcea își abuzează beneficiarii. După publicarea investigației, centrul respectiv a fost închis. La ediția din 2019 a concursului Superscrieri, s-a clasat pe locul I, cu un eseu despre emigrare, și pe locul al III-lea, cu unul dintre primele ei reportaje video („Cei care pleacă”, Recorder.ro).

GABRIELA SOLOMON, 34 ani

Gabriela Solomon a pus bazele Fundației Comunitare Vâlcea, pentru a aduna împreună oamenii care vor să creeze oportunități locale. A vizitat 35 de ţări de pe 3 continente, ceea ce i-a revelat cât de important este să ne cunoaştem istoria, simbolurile şi tradiţiile. Cu gândul acesta a creat My Secret Romania (acum Gate to Romania), un proiect de antreprenoriat social care sprijină dezvoltarea comunităţilor din Oltenia şi Muntenia prin turism şi redescoperirea valorilor locale.

ALINA ȘERBAN, 32 ani

Alina Șerban este actriță, inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom și prima femeie de etnie romă regizoare de teatru și film din România. Pentru promovarea culturii romilor și drepturilor omului a câștigat distincții de la Amnesty International, Guvernul României și premiul Tajsa Roma Cultural Heritage Prize acordat de Institutul European Rom pentru Artă și Cultură.

SEBASTIAN ȚOC, 30 ani

Sebastian Țoc este sociolog și este profund preocupat de inechitatea sistemului de învățământ românesc. A realizat cercetări pe teme precum inegalitatea de oportunități educaționale și excluziunea socială în România sau analiza sistemului de protecție socială și a programelor care își propun reducerea sărăciei și inegalităților. În ciuda obstacolelor, Sebastian continuă să facă cercetare în România.

RAIMUND VERNICA (RAID), 28 ani

Raid este una dintre cele mai proaspete și mai creative apariții pe scena artelor vizuale din România. Raid a acoperit pereții câtorva clădiri din București, cu lucrări de urban art de mare amploare. Intervențiile lui în zona social art au schimbat temporar aspectul tern al orașului. Raid a adus arta în stradă, acolo unde oamenii se pot bucura liber de ea și acolo unde arta poate impregna cu forța sa inspirațională comunitățile.

 

GALA PREMIILOR MATEI BRÂNCOVEANU

Marele câștigător va fi anunțat duminică, 14 iunie 2020, imediat după închiderea sistemului de vot, în cadrul Galei Premiilor Matei Brâncoveanu 2020, difuzate online live de Fundația Alexandrion, începând cu ora 19:00.

Pentru detalii, accesați Regulamentul Galei Premiilor Matei Brâncoveanu 2020.

PARTENERI MEDIA