Gala premiilor Constantin Brâncoveanu

Selectează ediția:

2015

Fundaţia Alexandrion a organizat pe 1 octombrie 2015, cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu, la Palatele Brâncoveneşti din Mogoşoaia. În cadrul evenimentului, nouă reprezentanţi de marcă ai culturii române au fost onoraţi şi recompensaţi pentru contribuţia pe care o au la dezvoltarea unor domenii importante, precum literatură, muzică, arte plastice, teatru, cinematografie, istorie sau arhitectură.

Mesajul președintelui

„Iată că Fundația Alexandrion se ține de cuvânt și Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu a ajuns la cea de-a doua ediție. Mă bucur să văd că din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de aceste distincții, mai ales după numărul mare al nominalizărilor. În final, cea mai dificilă misiune a aparținut juriului care a trebuit să aleagă, dintre toți acești oameni de valoare, laureații de anul acesta. Sunt convins că alegerile domniilor au fost pe deplin justificate și ne dorim ca și la anul să continuăm să fim alături de cultura românească.”

Premiul Special al Fundației Alexandrion

Unul din cele două premii speciale ale Fundației a revenit istoricului Ladislau Gyemant, unul dintre cei mai importanți istorici ai Transilvaniei.

Cel de-al doilea premiu special i-a fost oferit colonelui Dorin Petruț, pentru curajul de care a dat dovadă când a salvat viața unui colonel britanic în Irak. L-a protejat cu propriul trup pe ofițerul britanic, dar explozia grenadei reactive care a fost trasă către ei l-a rănit grav. Se întâmpla pe 11 septembrie 2007. A fost decorat, din partea României, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Comandor, iar din partea NATO cu Medalia „Non-Article 5“.

Laureați

Arte

Marin Cazacu

Muzician

Prof. univ. Dr. Grigore Constantinescu l-a prezentat nu doar un mare muzician, ci și un ”arhitect pentru că a construit un festival la Sinaia -”Festivalul Internațional Enescu și Muzica Lumii” – și a cosntruit o orchestră simfonică de tineret.

Arte

Ștefan Râmniceanu

Pictor

”Morala unor anumite segmente sociale este rizibilă acum, iar in aceste condiții inițiativa Fundației Alexandrion este remarcabilă”, a spus Ștefan Râmniceanu.

Arte

Sorin Dumitrescu

Pictor

“Un premiu pentru o personalitate ce a început ca un pictor de mare succes, care crea agitație și emuli în jurul său, dar care a devenit treptat un pictor creștin, făcând o trecere de la nivelul mundan către cel religios sub influența revelațiilor mijlocite de părintele Galeriu, de Nicolae Steinhardt și de obisnuința de a merge la Biserică”, a spus în elogiul adus pictorului Magdalena Popescu-Bedrosian.

Teatru și film

Mihai Măniuțiu

Regizor

Directorul Teatrului Național din Cluj-Napoca, singurul din România care a produs un spectacol Brâncoveanu, a avut un mesaj îndreptat în special către cei tineri – ”Să demonstrăm prin cultură că România nu este doar o țară de tranzit”.

Literatura

Dumitru Radu Popescu

Scriitor

”Unul dintre cei câțiva prozatori care au împins departe nivelul transfigurării materiei într-un chip incomparabil cu predecesorii săi, ceea ce nu-i puțin lucru, care impus în proza noastră un teritoriu spiritual și a împăcat nevoia de adevăr cu nevoia de noutate stilistică.”( Eugen Negrici )
Dumitru Radu Popescu a mulțumit pentru Premiul Constantin Brâncoveanu comparându-l cu un ”nepot al Premiului Nobel” de aici din România.

Arhitectură

Emil Barbu

Arhitect

Președinte de onoare al Institutului de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Emil Barbu Popescu, a fost cel care a reinventat Club ”A” și casele de tineret, locuri în care studenții practicau rezistența prin cultură înainte de 1989. Tot el este cel care a reinventat clubul de fotbal Sportul Studențesc, devenind președintele aproape legendar al formației bucureștene. Un om care a construit cu tineri și pentru tineri, după cum el însuși a mărturisit.
”În afară de meserie, un arhitect are nevoie de caracter, pentru ca astăzi domnește lipsa de caracter”(Emil Barbu Popescu)

Istorie

Revista Magazin Istoric

Publicatie

Revista Magazin istoric  apare de 48 de ani. ”Istoria Românilor a dispărut din liceu, înlocuită fiind de ”Istorie”, a dispărut de la televiziunea publică, iar ”Ora de Istorie” de la radio a ajuns să aibă 25 de minute, dar Revista Magazin Istoric este aceeași de  aproape jumătate de secol”. (Ioan Scurtu)

Jurați

Dan Berindei

Academician

Marina Constantinescu

Dana Duma

prof. univ.

Filaret Acatrinei

prof.

Ioan Scurtu

prof. univ. dr.

Dorin Ştefan

prof. arh.

Eugen Negrici

prof. univ. dr.

Grigore Constantinescu

prof. univ. dr.

Magdalena Popescu-Bedrosian

Dumitru Constantin

Secretar

Artiști invitați

În cadrul spectacolului de gală a putut fi ascultată vocea de aur a Casandrei Maria Hauși și formația de muzică veche Anton Pann.

Galerie Foto