Gala premiilor Constantin Brâncoveanu

Selectează ediția:

2014

3 decembrie 2014. O zi memorabilă pentru Fundația Alexandrion care, pentru prima dată, a organizat Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu. În cadrul acesteia, opt personalităti culturale au fost omagiate și răsplătite cu trofee și diplome, în cadrul evenimentului organizat la Palatul Brâncovenesc Mogoșoaia.

Mesajul președintelui

„Inițiativa de a lansa Premiile Constantin Brâncoveanu reprezintă omagiul pe care noi îl aducem personalității strălucite a acestui domnitor cutezător, proeminent reper moral și reprezentant de elită al istoriei şi culturii române. Premiile Constantin Brâncoveanu semnifică, totodată, un punct de referință în evoluţia Alexandrion Group şi a Fundaţiei care îi poartă numele.”

Premiul Special al Fundației Alexandrion

La prima ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu, Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a fost distins cu Premiul Special al Fundației Alexandrion. Președintele Fundației Alexandrion, Nawaf Salameh a motivat alegerea Fundației: "pentru actul său de profundă rezonanţă spirituală şi patriotică de marcare a Anului Comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni".

Laureați

Cariere

Dinu G. Giurescu

Istoric

Istoricul Dinu C. Giurescu a fost caracterizat de președintele juriului drept un „strălucit reprezentant al unei dinastii de istorici”, iar premiul i-a fost acordat pentru întreaga activitate.

Cariere

Mircea Albulescu

Actor

Mircea Albulescu a fost premiat: „pentru profesionalismul şi dăruirea cu care slujeşte teatrul românesc. El este atât un uriaş actor de teatru şi film, o personalitate importantă a culturii româneşti de după ultimul război, cât şi un profesor universitar extrem de iubit”.(Augustin Buzura)

Arte

Tudor Gheorghe

Artist

Maestrul Tudor Gheorghe, “artistul care s-a născut cântând”, a fost distins pentru spectacolul „Anotimpurile mele”, 2014.

Literatură

Nicolae Breban

Scriitor

Nicolae Breban a fost premiat pentru întreaga operă. „În evoluţia romanului românesc, opera lui Nicolae Breban reprezintă un punct de hotar. Breban aparţine speciei rarisime a celor care înfruntă, transfiguraţi de o nobilă sminteală, ridicolul şi neîncrederea, în numele unui ideal artistic inconfundabil: acela de a pătrunde în tărâmul necunoscut al fiinţei”. (Eugen Negrici)

Literatură

Ion Druță

Scriitor

Scriitorul basarabean a fost premiat pentru antologia „Vatra blajinilor”, o selecţie de autor prin care acesta „vrea să înfăţişeze publicului român esenţa scrisului său”.  „Ion Druţă că este cel mai important reprezentant al literaturii basarabene”.(Magdalena Bedrosian)

Istorie

Ion Ghinoiu

Profesor și cercetător

Ion Ghinoiu a fost premiat pentru coordonarea „Atlasului etnografic român, vol. 5, Sărbători, obiceiuri, mitologie”, apărut la Editura Academiei Române. „Atlasul Etnografic  român este una dintre cele mai ample opere ştiinţifice din ultimele decenii”.(Adrian Majuru)

Istorie

Ionel Oprișan

Scriitorul Ionel Oprişan a fost premiat pentru volumul „Mitul Brâncoveanu în creaţia populară românească”, editura Saeculum, I.O. 2014.

Jurați

Dan Berindei

Academician

Dumitru Radu Popescu

Academician

Augustin Buzura

Academician

Andrei Marga

Prof. univ. dr.

Eugen Negrici

Prof. univ. dr.

Magdalena Bedrosian

Critic şi istoric literar

Adrian Majuru

Istoric

Dumitru Constantin

Secretar

Artiști invitați

Spectacolul Galei a fost deschis de Corul Madrigal, apoi continuat de Oana Andra, prim-solistă la Opera Română din București (acompaniată de profesorul Alexandru Petrovici) şi încheiat de Mariana Nicolesco.

Galerie Foto