Gala premiilor Constantin Brâncoveanu
Selectează ediția:2014
3 decembrie 2014. O zi memorabilă pentru Fundația Alexandrion care, pentru prima dată, a organizat Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu. În cadrul acesteia, opt personalităti culturale au fost omagiate și răsplătite cu trofee și diplome, în cadrul evenimentului organizat la Palatul Brâncovenesc Mogoșoaia.
Mesajul președintelui
„Inițiativa de a lansa Premiile Constantin Brâncoveanu reprezintă omagiul pe care noi îl aducem personalității strălucite a acestui domnitor cutezător, proeminent reper moral și reprezentant de elită al istoriei şi culturii române. Premiile Constantin Brâncoveanu semnifică, totodată, un punct de referință în evoluţia Alexandrion Group şi a Fundaţiei care îi poartă numele.”
Premiul Special al Fundației Alexandrion
La prima ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu, Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a fost distins cu Premiul Special al Fundației Alexandrion. Președintele Fundației Alexandrion, Nawaf Salameh a motivat alegerea Fundației: "pentru actul său de profundă rezonanţă spirituală şi patriotică de marcare a Anului Comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni".
Laureați
Cariere
Dinu G. Giurescu
Istoric
Istoricul Dinu C. Giurescu a fost caracterizat de președintele juriului drept un „strălucit reprezentant al unei dinastii de istorici”, iar premiul i-a fost acordat pentru întreaga activitate.
Cariere
Mircea Albulescu
Actor
Mircea Albulescu a fost premiat: „pentru profesionalismul şi dăruirea cu care slujeşte teatrul românesc. El este atât un uriaş actor de teatru şi film, o personalitate importantă a culturii româneşti de după ultimul război, cât şi un profesor universitar extrem de iubit”.(Augustin Buzura)
Arte
Tudor Gheorghe
Artist
Maestrul Tudor Gheorghe, “artistul care s-a născut cântând”, a fost distins pentru spectacolul „Anotimpurile mele”, 2014.
Literatură
Nicolae Breban
Scriitor
Nicolae Breban a fost premiat pentru întreaga operă. „În evoluţia romanului românesc, opera lui Nicolae Breban reprezintă un punct de hotar. Breban aparţine speciei rarisime a celor care înfruntă, transfiguraţi de o nobilă sminteală, ridicolul şi neîncrederea, în numele unui ideal artistic inconfundabil: acela de a pătrunde în tărâmul necunoscut al fiinţei”. (Eugen Negrici)
Literatură
Ion Druță
Scriitor
Scriitorul basarabean a fost premiat pentru antologia „Vatra blajinilor”, o selecţie de autor prin care acesta „vrea să înfăţişeze publicului român esenţa scrisului său”. „Ion Druţă că este cel mai important reprezentant al literaturii basarabene”.(Magdalena Bedrosian)
Istorie
Ion Ghinoiu
Profesor și cercetător
Ion Ghinoiu a fost premiat pentru coordonarea „Atlasului etnografic român, vol. 5, Sărbători, obiceiuri, mitologie”, apărut la Editura Academiei Române. „Atlasul Etnografic român este una dintre cele mai ample opere ştiinţifice din ultimele decenii”.(Adrian Majuru)
Istorie
Ionel Oprișan
Scriitorul Ionel Oprişan a fost premiat pentru volumul „Mitul Brâncoveanu în creaţia populară românească”, editura Saeculum, I.O. 2014.
Jurați
Dan Berindei
Academician
Dumitru Radu Popescu
Academician
Augustin Buzura
Academician
Andrei Marga
Prof. univ. dr.
Eugen Negrici
Prof. univ. dr.
Magdalena Bedrosian
Critic şi istoric literar
Adrian Majuru
Istoric
Dumitru Constantin
Secretar
Artiști invitați
Spectacolul Galei a fost deschis de Corul Madrigal, apoi continuat de Oana Andra, prim-solistă la Opera Română din București (acompaniată de profesorul Alexandru Petrovici) şi încheiat de Mariana Nicolesco.