Aproape 800 de invitați atât din țară cât și din străinătate au participat pe 27 septembrie 2017 în clădirea-simbol a culturii românești, Ateneul Român, la decernarea premiilor Constantin Brâncoveanu oferite de Fundația Alexandrion.

Este o mare onoare pentru mine și pentru Fundația Alexandrion să ne aflăm în această seară la  Ateneul Român. Și sunt foarte bucuros că Gala Premiilor „Constantin Brâncoveanu” a ajuns la cea de-a patra ediție. Sunt fericit să constat că aproape un sfert dintre invitații la această Gală vin din alte colțuri ale lumii – din SUA, Franța, Cipru, Africa de Sud, Brazilia. Suntem alături de oamenii de valoare ai culturii și științei din România și dorim să continuăm să îi onorăm și să îi susținem în noile lor proiecte,” a spus Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion.

Și în 2017, Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu a urmat aceeași procedură de selecție  democratică,ca la edițiile din anii trecuți, pe o structură de jurizare similară. Președintele juriului de anul acesta a fost academicianul Dan Berindei, vicepreședinte prof. univ. dr. Andrei Marga. Din juriu au mai făcut  parte acad. Dumitru Radu Popescu, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, prof. univ. arh. Marian Moiceanu, dr. Dana Safta, Ștefan Râmniceanu – artist plastic, laureat al premiului Academiei și al premiilor Brâncoveanu, Magda Mihăilescu – critic de film, prof. univ. dr. Victor Ioan Frunză și Dumitru Constantin – secretarul Juriului.

Potrivit Regulamentului Galei Premiilor “Constantin Brâncoveanu”, fiecare laureat a primit câte o distincție specială, o lucrare în bronz a reputatului sculptor Ion Bolborea. De asemenea, Fundația Alexandrion va suține un proiect ulterior al laureatului, în baza unei decizii a Comitetului Director al Fundației.

Anul acesta s-a înregistrat și o premieră – au fost decernate prima dată premiile pentru Economie și Medicină, pe lângă cele acordate de juriu pentru întreaga carieră și două distincții post-mortem. Fundația își rezervă dreptul de a oferi până la două premii speciale – anul acesta Premiul Special al Fundației a fost oferit Sanctității Sale, Patriarhul Mor Ignatius Aphrem al II-lea, Patriarh Siro-Ortodox al Antiohiei și al întregului Orient.

Laureații Premiilor “Constantin Brâncoveanu” 2017  sunt:

Premiul la categoria Arte Plastice – Geta Brătescu
Artist vizual, una dintre cele mai importante figuri ale artei plastice românești. Opera sa include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte.

Premiul la categoria Muzică – Horia Andreescu
Dirijor-şef al formaţiilor muzicale din Radiodifuziunea Română, dirijor al Filarmonicii “George Enescu”, fondator al orchestrei “Virtuozii din Bucureşti.” A colaborat cu mari orchestre din Europa, printre care London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philarmonic Orchestra. A fost onorat cu premii şi distincţii importante în țară şi peste hotare.

Premiul la categoria Arhitectură – prof.  univ. arh. Dorin Ștefan
Arhitectura vine să ajute acest proiect fantastic care este omul să viețuiască mai bine (…) Ceaușescu poate că a ridicat ziduri mai înalte decât Brâncoveanu. Dar acelea nu au devenit zidiri pentru că le lipseau credința și cultura”, a mărturisit Dorin Ștefan la primirea distincției “ Constantin Brâncoveanu”.

Premiul la categoria Teatru – Oana Pellea
Dedic acest premiu truditorilor care își lasă pe scenă gând, vis și sudoare seară de seară. (…) Fără cultură, un popor nu are nicio șansă”, a declarat Oana Pellea, actriță, personalitate de prim-plan a teatrului românesc.

Premiul la categoria Film – Luminița Gheorghiu
Actriță, prezență inconfundabilă timp de peste 30 de ani în lumea celei de-a șaptea arte. A devenit cunoscută cu rolul asistentei din pelicula “Moartea domnului Lăzărescu”, iar rolul din “Poziția copilului” (2013) i-a adus acesteia Ursul de Aur la Festivalul Internațional de la Berlin.

Premiul la categoria Istorie – prof. univ. Carol Iancu
 „Sper că putem vorbi despre recunoașterea importanței muncii celor care investighează istoria comunităților etnice care au contribuit la prosperitatea statului român”, a spus reputatul istoric, cu o bogată activitate ştiinţifică axată pe istoria relaţiilor internaţionale şi istoria evreilor.

Premiul la categoria Medicină – acad. Leon Dănăilă
Somitate a neurochirurgiei mondiale, cu o activitate prodigioasă neîntreruptă în același spital timp de 55 de ani. În calitatea sa de medic neurochirurg la Spitalul “Gheorghe Marinescu” din București a efectuat peste 40.000 de operații. Domnia sa este cel care a introdus aici microscopul și laserul în chirurgia vasculară și tumorală cerebrală.

Premiul la categoria Economie – prof. univ. dr. Ilie Șerbănescu
Doctor în economie, analist economic cu o carieră de aproape jumătate de secol în presa scrisă și televiziune, fost ministru de Finanțe.

Distincție post-mortem – acad. Augustin Buzura
Unul dintre cei mai valoroși romancieri români contemporani, o conștiință angajată exemplar în promovarea valorilor și în apărarea identității naționale. De altfel, în 2014, la prima ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu, Augustin Buzura a făcut parte din juriu.

Distincție (post-mortem) – prof. univ. Mihai Maxim
Turcolog și osmanist român de renume internațional. Este autorul importantului volum “Brâncoveanu și Înalta Poartă. Documente noi din arhive turcești”, care a adus contribuții fundamentale referitoare la domnia și relațiile voievodului cu Imperiul Otoman.

Premiul Special al Fundației Alexandrion – Sanctitatea Sa Mor Ignatius Aphrem al II-lea, Patriarh Siro-Ortodox al Antiohiei și al întregului Orient
“Suntem foarte bucuroși să fim în România, printre români. Poporul român ne-a fost mereu prieten. Voievodul Constantin Brâncoveanu, cel al cărui nume îl poartă aceste premii, s-a jertfit în numele credinței. (…)Sperăm ca și noi, să îi urmăm exemplul și să nu cedăm în fața dușmanilor și să ne păstrăm credința. “, a declarat  Sanctitatea Sa la momentul primirii premiului pe scena Ateneului Român.

Bursa ”Nawaf Salameh” – Maria Bianca Doriță – pentru rezultate excelente la învățătură
Bursa ”Nawaf Salameh” a devenit deja o tradiție – în fiecare an un elev al școlii din comuna Brâncoveni primește un astfel de premiu, ca recunoaștere pentru rezultate deosebite la învățătură.
Pentru cei care nu au putut fi prezenți, premiile au fost ridicate de rude sau de prieteni. Astfel în numele Getei Brătescu a fost prezentă prietena artistei,  Alina Ledeanu. Pentru Luminița Gheorghiu, premiul a fost primit de către soțul acesteia, Corneliu Botău. Mihai Buzura a primit distincția la categoria Literatură în numele tatălui său Augustin Buzura (post- mortem). Iar pentru istoricul Mihai Maxim premiul a fost ridicat de vicepreședintele juriului Andrei Marga.

Anul acesta, Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu a avut o amploare desosebita : mai multe premii, invitații din străinătate au fost mai numeroși iar programul artistic a fost mai bogat și s-a desfășurat pe scena celui mai important templu al culturii române, Atheneul Român.

Patru soprane de talie internațională: Oana Andra, Andrea Rost, Radostina Nikolaeva și Sanja Radisic, alături de o orchestră formată din 51 de instrumentiști, dirijată de maestrul Alexandru Petrovici au încântat publicul.

Pentru prima dată, spectacolul a beneficiat de regia cunoscutei regizoare de operă, Anda Tăbăcaru Hogea, care a ”dirijat” întregul spectacol al premiilor și recitalul care i-a încântat pe cei 800 de oaspeți ai Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu”.

Fundația Alexandrion intenționează să organizeze evenimente similare, în onoarea valorilor culturii române de peste hotare la Londra, New York și Berlin. Astfel, Fundația respectă angajamentul de a onora valorile culturii române, așa cum spunea academicianul Dumitru Radu Popescu în discursul rostit la ceremonia de la Palatul Mogoşoaia în 2015, la cea de-a doua ediție a Galelor, atunci când a primit Premiul Constantin Brâncoveanu pentru literatură.

”Se pare că astăzi, în România, cel mai important premiu acordat oamenilor de cultură vine din partea Fundaţiei Alexandrion. În acest premiu parcă vibrează duhul antichităţii mediteraneene şi fervoarea unei licori magice. Oricum, acest premiu are în vedere mai toate dimensiunile culturale ale Premiului Nobel, (…) am putea spune, păstrând, evident, proporţiile, că, în România, Premiul poate fi numit nepotul Premiului Nobel!”  (acad. Dumitru Radu Popescu).