Gala premiilor Constantin Brâncoveanu

Selectează ediția:

2020

Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, oferite de Fundația Alexandrion în semn de omagiu și recunoaștere a valorilor românești, se-a desfășurat anul acesta la Palatul Regal. Fundația Alexandrion a reconfigurat evenimentul care reunea anual sute de participanți, respectând toate măsurile legislative în vigoare, impuse de evoluția pandemiei de COVID-19.

Acest proiect cu o moștenire culturală și istorică profundă a avut loc într-un format ce permite unui public extins să urmărească evenimentul de la distanță. Gala a fost televizată pe B1 TV și transmisă online pe pagina de Facebook a Fundatiei Alexandrion: https://www.facebook.com/fundatiaalexandrion.

Mesajul președintelui Fundației Alexandrion

„Am trăit mereu cu această convingere, că fundamentul unei națiuni este cultura. Din acest motiv consider că România este atât de bogată. Și credința mea a fost cu atât mai mult adâncită în acest an, cu atât mai mult în aceste clipe, trebuie să ne îndreptăm privirea către ceea ce ne definește ca popor, iar cei pe care îi onorăm în aceast an prin premiile ce poartă numele lui Constantin Brâncoveanu sunt, fără îndoială, parte din esența sublimă a României.

Privind lista de premii, de realizări, de mari nume și valori românești mi se pare că nu am pierdut nimic în acest în 2020, ci că în fapt, tot ceea ce contează este încă aici, cu noi.” – Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion.

Premiul Special al Fundației Alexandrion

Distincția de onoare a fost oferită Înaltpreasfințitul Youssef Absi, Patriarh al Bisericii Greco-Catolice Melkite din Antiohia și Întregul Est.

Laureații

Premiile Constantin Brâncoveanu sunt oferite laureaților pentru un proiect realizat în anul care a trecut de la ediția precedentă sau pentru realizările obținute de-a lungul întregii cariere. Lansată de către Fundația Alexandrion în anul 2014, Gala Constantin Brâncoveanu a onorat până în prezent 50 de personalități, printre care se numără actori, arhitecți, istorici, oameni de știință și clerici care, prin munca și realizările lor au influențat în mod semnificativ evoluția societății românești.

Teatru

Emil Boroghină, Actor și Directorul Teatrului din Craiova

Emil Boroghină este creatorul Festivalului Shakespeare de la Craiova, unul dintre cele mai importante festivaluri din lume dedicate operei lui Shakespeare, şi un director de teatru ce a obținut succese răsunătoare cu spectacolele lui Silviu Purcărete prezentate pe scena Teatrului „Marin Sorescu“ din Craiova.

Arte plastice

Aurel Vlad, Sculptor

Aurel Vlad este un sculptor, desenator și gravor roman, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București. Este și o personalitate de prim rang a artei românesti contemporane și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1990.

Medicină

Prof. dr. Dinu Antonescu

Profesorul Dinu Antonescu este considerat unul dintre cei mai mari chirurgi ortopezi din România și un dascăl remarcabil ai școlii chirurgicale românești. Este membru în mai multe foruri de specialitate, între care Societatea Română ṣi în cea italiană de Ortopedie ṣi Traumatologie, Asociaṭia ortopezilor de limbă franceză ṣi Colegiul Regal al Chirurgilor din Edinburgh. În 2000 a primit Ordinul Naṭional Steaua României în grad de Mare Ofiṭer.

Film

Răzvan Vasilescu, Actor

Răzvan Vasilescu este un pilon important în filmele lui Lucian Pintilie de după 1990, având roluri în filme precum "Balanța", "Prea târziu", "O vară de neuitat", "Terminus Paradis", "Niki Ardelean, colonel în rezervă". Răzvan Vasilescu este, totodată, și un exponent al noului cinema românesc, prin rolurile sale ȋn filme precum "Marfa și banii"- regizat de Cristi Puiu,"California Dreamin' (nesfârșit)"- în regia lui Cristian Nemescu și proaspătul Mo", regizat de Radu Dragomir.

Istorie

Elena Dragomir, Istoric

Istoricul Elena Dragomir reprezintă o excepție în istoriografia românească dedicată studierii Războiului Rece, locului și rolului României în evoluția relațiilor internaționale în această perioadă critică din istoria omenirii. Lucrarea sa în două volume, intitulată “Opoziția din interior. România și politicile CAER față de CEE (1957 – 1989)”, reprezintă o încununare a unui efort de cercetare recunoscut și apreciat la nivel internațional.

Economie

Victor Axenciuc, Economist

Profesorul Victor Axenciuc, membru de onoare al Academiei Române, are o carieră didactică îndelungată și rodnică, parcurgând toate treptele devenirii universitare, de la asistent la înaltul titlu de profesor universitar. Începând cu anul 1980, a îmbinat activitatea la catedră cu aceea de cercetător la Institutul de Economie Națională.

Literatură

Mircea Bradu, Scriitor

Mircea Bradu este un scriitor român contemporan, jurnalist, director de teatru și dramaturg cunoscut prin piese de inspirație istorică: "Vlad Țepeș în ianuarie", "Noapte albă" sau "Hotărârea", pentru cea din urmă obţinând premiul Uniunii Scriitorilor din România, în 1983.

Arhitectură

Prof. dr. architect Adrian Spirescu

Arhitectul Adrian Spirescu este o personalitate complexă a arhitecturii românești contemporane: este profesor, practician și publicist. Printre recunoașterile profesionale recente se numără: Early Learning Center - Gradinița în incinta American International School – București (2018) și Centrul Cultural și Aula Universității Politehnică București (2019).

Muzică

Mariana Nicolesco, Soprană

Mariana Nicolesco, soprana aclamată în lumea întreagă, este Președintele Fondator al Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, al Festivalului și Concursului National al Liedului Românesc, Membră de Onoare a Academiei Române, Laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice, Artist UNESCO pentru Pace, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima și Profesor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte din Chişinău, Membră a Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris, Comandor al Republicii Italiene, Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor din Franța, decorată cu Ordinul Național Steaua României în Grad de Mare Cruce. Invitată de Papa Ioan Paul al II-lea, Mariana Nicolesco a cântat vechile colinde românești în cadrul Primului Concert de Crăciun în Vatican, transmis în MondoVisione și urmărit de peste un miliard de oameni.

Bursa ”Nawaf Salameh ” – Popescu Maria Adelina

Bursa ”Nawaf Salameh” a devenit deja o tradiție – în fiecare an un elev al școlii din comuna Brâncoveni primește un astfel de premiu, ca recunoaștere pentru rezultate deosebite la învățătură.

Jurați

Juriul galei, format din personalități cu cariere și realizări notabile a făcut nominalizări în 9 domenii: teatru, artă, medicină, film, istorie, literatură, arhitectură, muzică și economie, iar laureații a fost anunțați în cadrul galei.

Acad. Răzvan Theodorescu

Istoric al culturii şi istoric de artă, președintele Juriului

Acad. Dan Berindei

Președintele onorific al juriului

Prof. dr. Andrei Marga

Vicepreședintele Juriului

Prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu

Teatrolog, istoric şi critic de teatru

Ștefan Râmniceanu

Pictor

Prof. univ. dr. Irinel Popescu

Fondatorul programului național de transplant hepatic

Magda Mihăilescu

Critic de film

Dr. Constantin Corneanu

Istoric

Prof. Univ. Dr. Valeriu Ioan-Franc

Economist

Acad. Dumitru Radu Popescu

Scriitor, directorul Editurii Academiei Române

Prof. univ. dr. în arh. Marian Moiceanu

Rector al UAIM

Sorina Goia

Muzicolog

Galerie Foto