Gala premiilor Constantin Brâncoveanu

Selectează ediția:

2019

În seara de 1 octombrie, sub cupola clădirii simbol a spiritului culturii naționale, Ateneul Român, aproape 700 de invitați, au participat la decernarea Premiilor Constantin Brâncoveanu oferite de Fundația Alexandrion, drept omagiu și recunoaștere a valorilor culturii românești.

Mesajul președintelui

O prioritate a Fundației Alexandrion au fost mereu și sunt și în prezent proiectele culturale. Ne arătăm constant susținerea și aprecierea pentru valorile culturii prin tot ceea ce facem și prin tot ceea ne propunem să facem în continuare.
Astfel ne-am ținut promisiuena și am ajuns în acest an să organizăm cea de-a șasea ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu. Acestea sunt menite să promoveze valorile și viziunea unui mare domnitor care a menținut pacea în țară timp de 25 de ani și care a fost un mare susținător al artei, științei și culturii. În același timp, aceste distincții sunt oferite pentru a onora valorile culturii române și personalitățile care au parcurs o carieră unanim recunoscută. Laureații Premiilor Constantrin Brâncoveanu fac parte din toate domeniile culturii, artei și științei – fie că vorbim de literatură, istorie, muzică, teatru sau film, arhitectură, medicină sau economie.
În 2018, cea de-a V-a ediție de la București a Premiilor Constantin Brâncoveanu s-a desfășurat sub semnul Centenarului Unirii din 1918, la Palatul Regal (Muzeul National de ArtĂ al Romaniei). Premiile Constantin Brâncoveanu pentru Diaspora 2019 s-au desfășurat la Paris în data de 28 mai 2019. Acestea sunt dedicate românilor talentați care au ales să muncească și să se dezvolte în afara granițelor patriei noastre
Tot din 2018, aceste Premii au evoluat la nivel mondial. Am trecut Oceanul și am organizat , la New York Public Library, în SUA un eveniment de anvergură intitulat “ Gala Constantin Brâncoveanu Internațional”. Distincțiile oferite aici au fost pentru personalitățilculturale și științifice din întreaga lume.
În plus, continuăm și organizarea Trofeelor Alexandrion, omagiul Fundației pentru sportivii care au obținut performanțe deosebite în anul care a trecut.
Îmi reînoiesc promisiunea că vom continua tradiția galelor Premiilor Constantin Brâncoveanu în România, în diaspora și peste Ocean ca și până acum.

Premiul Special al Fundației Alexandrion

Distincția de Onoare a fost oferită Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, iar Premiul Special al Fundației a fost acordat profesorului universitar doctor Dumitru Preda.

Laureați

Arte Plastice

Mircea Roman

premiat pentru expoziţiile de la Mănăstirea Bathala (Portugalia) şi, respectiv, Bucureşti – din anul 2018.

Personajele lui Mircea Roman descind din marile arhetipuri ale antichităţii egiptene, etrusce, asiriene. Sintetismul şi spiritualitatea lemnului refolosit transmit sculpturilor sale un aspect iconic, arhaic şi, totodată, modern, le conferă o deschidere spre universalitate.”(Ștefan Râmniceanu)

Istorie

dr. Narcis Dorin Ion

premiat pentru volumul „Ferdinand I, Regele întregitor de ţară”, editura Muzeului Naţional Peleş, apariţie editorială de excepţie în contextul serbării Centenarului Marii Uniri.

Este unul dintre cei mai valoroşi tineri cercetători şi muzeografi din România. S-a impus prin cercetările sale privind castelele şi palatele din România.” ( Ioan Scurtu)

Medicină

prof. asoc.dr. Cătălin Copăescu

premiat pentru tratatul „Tratamentul laparoscopic al bolii de reflux gastroesofagian”

Ce am auzit aici, în laudațio, este procesul unui medic neliniștit care și-a dorit mai mult și mai mult. Și asta așa este. (…) Dedic acest premiu, cu emoția semnificației lui, tuturor medicilor din țară și din străinătate, pacienților care ne determină în fiecare zi să fim mai buni, echipei care a făcut posibilă împlinirea unui vis și familiei mele. „ a declarat prof.asoc. dr. Cătălin Copăescu.

Teatru

Ion Caramitru

premiat pentru recitalul „Vorbe, vorbe, vorbe” , în care a inclus nestemate ale lui Eminescu şi, totodată, a pus în valoare poezii inedite de Nichita Stănescu.

“Eminescu este un mare producător de idei, păcat că mulți au uitat să îl mai citească.”, a spus Ion Caramitru.

Literatură

Acad. Eugen Simion

onorat pentru întreaga carieră.

„Mă onorează, evident, acest premiu, dar cred că e ceva mai profund aici. E legat de atitudinea față de cultură. Cultura are nevoie de mai multe asemenea semne. Faceți un lucru absolut remarcabil îndreptându-vă spre cultură.”, a declarat academicianul Eugen Simion.

Film

Mircea Mureșan

onorat pentru întreaga carieră.

« Coincidența face ca în aceste zile când eu primesc acest premiu pentru întreaga carieră să fi fost redifuzate filmele mele amintite de juriu: “Răscoala” și „Toate pânzelel sus”. Este o mare bucurie pentru mine acest premiu.”

Muzică

Cristian Mandeal

premiat pentru seria de concerte ale Orchestrei Naţionale de Tineret pe care le-a dirijat în 2018.

“Cu peste 1.000 de concerte dirijate în 35 de ţări de pe 4 continente, Cristian Mandeal este astăzi unul dintre cei mai importanți dirijori români. De numele său se leagă evoluția Filarmonicii „George Enescu” din București, dar și actuala Orchestră Română de Tineret, la pupitrul căreia se află de la înfiinţare.”(Sorina Goia)

Arhitectură

arh. Radu Teacă

premiat pentru proiectarea complexului rezidenţial Stejarii II din Capitală

“Vasta experienţă acumulată în prodigioasa lui activitate este dăruită, cu generozitate, de profesor generațiilor de studenți ai Universitaţii de Arhitectură şi Urbanism,,Ion Mincu”, din București.”( Prof. dr. arh. Marian Moiceanu)

Bursa ”Nawaf Salameh”

Neagu Gheorghe Mihai.

Bursa ”Nawaf Salameh” a devenit deja o tradiție – în fiecare an un elev al școlii din comuna Brâncoveni primește un astfel de premiu, ca recunoaștere pentru rezultate deosebite la învățătură.

Jurați

Dan Berindei

Academician

Liviu Ioan Stoiciu

Scriitor

Andrei Marga

Prof. univ. dr.

Ioan Scurtu

Prof. univ. dr.

Sorina Goia

Redactor-șef Actualitatea Muzicală Radio România Cultural

Marian Moiceanu

Prof. Univ. Arh.

Dana Safta

Doctor

Ștefan Râmniceanu

Artist plastic

Dumitru Constantin

Secretar

Magda Mihăilescu

Critic de film

Ileana Lucaciu

critic de Teatru

Artiști invitați

Ana Petre – Vioară 1, Ștefan Petre – Vioară 2, Rebeca Tănasie -Violă, Cornelius Zirbo – Violoncel

Galerie Foto