Gala premiilor Constantin Brâncoveanu în lume

Selectează ediția:

2017

Succesele românilor stabiliți în Regatul Unit al Marii Britanii au fost onorate și răsplătite în cadrul Galei Constantin Brâncoveanu, organizată de Fundația Alexandrion cu sprijinul Ambasadei României la Londra. Cei aproximativ 150 de invitați au avut parte de o seară memorabilă.

Mesajul președintelui

„De 4 ani am instituit Premiile Constantin Brâncoveanu – în onoarea culturii române, premii menite să recompenseze marile performanțe culturale și științifice ale elitelor din această țară din Europa de Est. Premiile Brâncoveanu se bucură de atâta atenție în țara noastră încât unii le-au asemuit cu reputate premii internaționale. (…) Dar românii nu sunt doar în țara lor. Ei formează comunități importante în multe din țările Europei și chiar peste Ocean, în SUA și Canada. Academicienii și profesorii din juriul premiilor Constantin Brâncoveanu ne-au propus să extindem aria premiilor noastre și la românii performanți de peste hotare, integrați în societățile și culturile respective. Unii dintre ei sunt chiar vârfuri și personalități respectate în țările în care trăiesc. Acest fapt ne-a determinat să ieșim din România, să-i onorăm pe compatrioții noștri victorioși și performanți prin lumea largă. Astăzi, ne-am oprit la cetățenii români din Regatul Unit al Marii Britanii. Lor le aducem semnul nostru de prețuire. În același timp, ne dorim ca premiile Constantin Brâncoveanu să onoreze și spiritul european, deschis spre România, al unor cetățeni britanici apropiați de țara noastră și apreciați în România.”

Laureați

Cariere

Nelly Miricioiu

Autentic superstar mondial al belcanto-ului, soprană cu un repertoriu impresionant, care a cântat în cele mai cunoscute opere ale lumii, colaborând cu mari dirijori, prestigioși directori de scenă și străluciți soliști ai scenei lirice, în prezent unul dintre cei mai importanți lideri ai comunității românești din Marea Britanie.

Știință

Iulia Motoc

Doctorand la Universitatea Kent, Iulia Motoc a fost desemnată Ambasador Mondial al Ingineriei din Marea Britanie de către Regina Elisabeta a II-a. Programează roboți humanoizi și promovează ingineria în școlile britanice.

Muzică

Remus Azoiței

Violonist, “un virtuoz incurabil, cu suflet și tehnică fabuloasă“(revista britanică “The Strand”), cel mai tânăr profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra. A creat Societatea Enescu din capitala britanică spre a-l omagia astfel pe “cel mai valoros produs cultural românesc”

Afaceri

Nichi Boca

Fondator și unul dintre managerii companiei Fresh Organic Product, Nichi Boca este unul dintre antreprenorii români de real succes din Marea Britanie care a ajutat cel mai mult comunitatea românească din Marea Britanie, deținător al mai multor firme, distribuitor al mărcii Aqua Carpatica în Marea Britanie, cu al cărui sprijin se va construi în Regatul Unit o mănăstire ortodoxă.

Culte

Constantin Popescu

Preot paroh al Bisericii Române cu hramul Sfântul Gheorghe, din Londra, părintele Constantin Popescu este un exponent de excepție al credinței ortodoxe, un duhovnic de mare noblețe și un promotor neobosit al obiceiurilor românești în cadrul diasporei, un liant solid al enoriașilor cu Biserica și cu tradițiile românești.

Premiul Special al Fundației Alexandrion

Vladimir Jurowski

Pentru serviciile aduse culturii românești.

Jurați

Și pentru Gala Premiilor de la Londra Fundația Alexandrion a urmat aceeași procedură de selecție democratică, ca la edițiile desfășurate în țară, pe o structură de jurizare similară.

Dan Berindei

Academician

Andrei Marga

prof. univ. dr.

Grigore Constantinescu

prof. univ. dr.

Ștefan Râmniceanu

Artist plastic

Dumitru Constantin

Secretar

Galerie Foto