Profesioniști din 8 domenii: medicină, film, istorie, teatru, arhitectură, arte plastice, literatură și muzică au fost premiaţi pentru realizări remarcabile de-a lungul carierei sau pentru proiecte și lucrări care au atras aprecierile publicului și criticilor, ȋn anul precedent. Fundaţia Alexandrion a acordat și distincţia de onoare a Galei.
Fundația Alexandrion anunţă laureaţii celei de-a opta ediţii a Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România, organizat, anul acesta, pe 15 octombrie. Profesioniști din 8 domenii: medicină, film, istorie, teatru, arhitectură, arte plastice, literatură și muzică au fost premiaţi pentru realizări remarcabile de-a lungul carierei sau pentru proiecte și lucrări care au atras aprecierile publicului și criticilor, ȋn anul precedent. Fundaţia Alexandrion, a onorat astfel, ca ȋn fiecare an, ȋncepând din 2014, contribuţia semnificativă a laureaţilor Galei la evoluția culturală si știinţifică a României.
Laureații ediției din 2021 ai Galei sunt:
- Dr. Margit Șerban – medicină (premiu pentru cariera de excepţie)
- Mircea Radu Iacoban – literatură (premiu pentru cartea „Teatrul românesc contemporan”, editura Academiei Române)
- Bogdan Jitea – istorie (premiu pentru cartea „Cinema in RSR”, editura Polirom)
- George Banu – teatru (premiu pentru cariera de excepţie)
- Adrian Zerva – arhitectură (premiu pentru proiectul „Dacia One” din București)
- Mircia Dumitrescu – arte plastice (premiu pentru cariera de excepţie)
- Gabriel Croitoru – muzică (premiu pentru cariera de excepţie)
- Mircea Andreescu – film (premiu pentru rolul din filmul „După 40 de zile”, regizor Andrei Gruzsniczki)
Fundaţia Alexandrion a acordat distincţia de onoare a Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu 2021 Excelenţei Sale, Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România, ȋn semn de recunoștinţă pentru influenţa extraordinară asupra vieţii ecleziastice, pe parcursul prezenţei sale ȋn România, dezvoltarea și consolidarea legăturilor dintre Vatican și România și contribuţia semnificativă la vizita mult așteptată a Papei Francisc ȋn ţara noastră.
Juriul a fost format din personalităţi din peisajul cultural și științific românesc: Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu – chirurg, Magda Mihăilescu – critic de film, Dr. Constantin Corneanu – istoric, Prof. Univ. Dr. Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru, Prof. Univ. Dr. Arh. Marian Moiceanu – rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Ștefan Râmniceanu – artist plastic, Dumitru Radu Popescu – scriitor și Sorina Goia – muzicolog. Acad. Răzvan Theodorescu a fost președintele juriului, iar Prof. Dr. Andrei Marga, vicepreședintele.
Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu 2021 poate fi urmărită online aici: https://www.youtube.com/watch?v=vh-E3lfNTcU și pe canalele de Facebook și LinkedIn ale Fundaţiei Alexandrion.
Spre deosebire de edițiile anterioare, cu sute de oaspeţi, anul acesta, evenimentul s-a desfășurat într-un cadru restrâns și sigur, cu respectarea tuturor măsurilor legislative în vigoare impuse de evoluția pandemiei COVID-19.
Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu 2021 a fost prezentată de jurnalistul TV Teodora Tompea și difuzată pe 23 octombrie la Digi 24 TV. Elementele de noutate faţă de anii precedenţi au ţinut de producția impresionantă de la sediul Digi24, locul unde s-a desfășurat evenimentul. S-a utilizat tehnologie de ultimă generație (lumini, ecrane, proiecție video, etc.) care a permis decernarea premiilor într-un format similar cu cel al producțiilor televizate, astfel încât urmăritorii să se simtă mai conectați la eveniment și mai aproape de laureaţi, chiar dacă nu au fost prezenţi ȋn sală.
Momentele muzicale din cadrul Galei au fost susținute de New Hope Ensemble, un trio de muzică clasică excepțional, format din Octavian Lup – violoncel, Adrian Vasile – violă și Radu Dunca – vioară.
Lansată în 2014, Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu a onorat până în prezent peste 70 de personalități contemporane, printre care se numără scriitori, actori, arhitecți, istorici, medici, oameni de știință și clerici care, prin munca și realizările lor, au influențat în mod semnificativ evoluția societății românești.