Euro 2007 Habitat Build

La inceputul lunii septembrie Fundatia Alexandrion Group a avut ocazia de a se alatura eforturilor organizatiei “Habitat for Humanity” Romania printr-o activitate de voluntariat si sponsorizare in cadrul proiectului “Euro 2007 Habitat Build”. Prin acest proiect, peste 650 de voluntari, angajati in cadrul unor companii multinationale din tara si din afara, au construit 27 de case pentru familiile nevoiase din Radauti, fiecare casa reprezentand un stat membru al Uniunii Europene. Beneficiarii acestui proiect sunt familii cu venituri foarte mici care au demonstrat ca „au mare nevoie de locuinta“, fapt stabilit pe baza unei anchete sociale si a recomandarilor comunitatii.
21 de voluntari din cadrul Grupului Alexandrion au fost bucurosi sa ia parte la acest mare eveniment de voluntariat organizat la Radauti; astfel, intre 2 si 8 septembrie, ei au ajutat la construirea a 3 din cele 27 de case pentru familiile nevoiase din zona, fiind foarte apreciati pentru profesionalismul de care au dat dovada, dupa cum ne-au declarat si organizatorii:
“Sunt incantat de participarea angajatilor Alexandrion Group prezenti pe santierul Euro2007 Habitat Build prin mijlocirea Fundatiei Alexandrion Group. A fost pentru prima data cand am avut la un eveniment de constructie si comunicare de asemenea magnitudine o majoritate confortabila de voluntari romani. Au facut o treaba minunata si au creat modele pentru alti colegi, dar si pentru alte companii. Multumiri si felicitari tuturor acestora, ca si conducerii Fundatiei si a Grupului!”
Adrian Ciorna, director executiv, Habitat for Humanity Romania

“A trecut mai bine de o luna de la incheierea Euro 2007 Habitat si inca imi este vie in minte minunata lucrare la care au participat si voluntarii de la Alexandrion care au adus lumina si speranta in sufletele familiilor care, pana atunci, locuiau in conditii saracacioase. Nu pot sa nu imi amintesc harnicia, dedicarea, seriozitatea si spiritul de echipa al voluntarilor de la Alexandrion care au construit mai mult decat o casa, au construit un viitor mai bun pentru familii si copiii acestora. Iar pe nea Draghici cu siguranta nu-l voi uita pentru felul in care a mobilizat si coordonat echipa.
Multumim mult Grupului si Fundatiei Alexandrion pentru sacrificiul facut si va vom purta in suflet pentru totdeauna.”
Adrian Magda, volunteer coordinator, Habitat for Humanity Romania

Multumirile organizatorilor si ale noastre se indreapta catre colegii nostri care au luat parte la acest eveniment:
Alexandrion Grup Romania:Alecu Marcel, Ilie Gabriel, Necula Marian, Necula Elena, Rinjea Geniu, Simion Marian
Cahiro: Dosaru Gheorghe, Dosaru Nicolae, Draghici Nicolae, Tomescu Mihai
SAB Radauti: Bodnariu Gheorghe, Ciobotar Dorin, Chiverega Ioan, Dragomir Sorin, Haas Albert, Haas Claudius-Ovidiu, Halus Adrian Victor, Iaschiu Ioan, Martincu Valentin, Morosan Constantin, Serban Mugurel

Aceasta participare a fost foarte importanta pentru noi, deoarece ne-a permis sa ne implicam in comunitatea locala din Radauti (unde functioneaza una din companiile din cadrul Grupului Alexandrion) prin acest proiect care a stimulat societatea civila si autoritatile locale sa-si uneasca fortele pentru a rezolva problemele celor mai putin norocosi.

Cele 3 familii beneficiare:
Familia Beghean
Iosif- 36 ani, particular
Marieta Liliana-36 ani, gestionar
Cristian Vasile- 12 ani
Alexandru Florin- 9 ani
Familia Beghean face parte din minorităţile naţionale, fiind o familie de rromi. Iosif cântă la saxofon pentru nunţi iar Marieta este vânzătoare la un magazin. Ambii copii merg la şcoală: unul în clasa a II-a, iar celălalt în clasa a IV-a.
Până acum un an au locuit alături de părinţii Marietei în casa acestora, dar apoi au hotărât că le va fi mai bine dacă vor locui separat.
Au căutat chirie, neavând altă posibilitate. În cele din urmă au găsit un apartament a cărui chirie îşi puteau permite să o plătească. Apartamentul are două camere, dar una dintre ele este ocupată, tot cu chirie, de către o elevă. Aşa că cei patru membri ai familiei Beghean ocupă o singură cameră ce nu are mai mult de 6 mp, cameră care le este şi cameră de zi şi dormitor; dorm toţi într-un singur pat. Atât părinţilor, cât şi copiilor le lipseşte total intimitatea. Mai mult, aceştia trebuie să împartă mica bucătărie ( de 2/ 2 m) şi baia cu încă o persoană. Fac mâncare şi baie pe rând. Apartamentul nu a fost renovat de ceva timp. Fiind situat într-un bloc vechi, ţevile de la baie şi bucătărie necesită mari reparaţii. Din această cauză baia este plină de igrasie şi mucegai. „Săptămânal curăţ baia de mucegai, dar se reface foarte repede. Este periculos pentru sănătatea copiilor şi a noastră”, ne spune Marieta. „Copiii nu au loc unde să se joace, avem un mic birou unde îşi fac temele, dar ne este foarte greu. Toţi avem nevoie de intimitate, dar deocamdată nu putem avea parte de ea.”
„Fratele meu locuieşte împreună cu familia într-o casă Habitat de peste 2 ani şi sunt foarte mulţumiţi. Aşa ne-am hotărât să aplicăm şi noi pentru o locuinţă. Pentru noi este singura posibilitate. Pentru că venitul familiei este modest nu putem să luăm un împrumut de la bancă cu ajutorul căruia să ne luăm o casă doar a noastră”, povesteşte Iosif.
Alături de fratele său Gheorghe, Iosif a muncit la casa Habitat iar acum a venit rândul lui să îi ajute la casa lor. Sunt foarte mulţumiţi şi fericiţi că în septembrie se vor muta într-o casă nouă, doar a lor, şi nu vor mai fi nevoiţi să se înghesuiască în acel apartament mic de bloc. Copiii vor avea unde să se joace şi vor avea camera lor, iar părinţii îşi vor găsi intimitatea şi liniştea unui cămin numai al lor.

Familia Nichitean
Puşa Angelica – 27 ani, concediu maternitate
Dănuţ – 30 ani, şofer
Eliza Maria – 1 an
Puşa şi Dănuţ s-au căsătorit în urmă cu şapte ani. Au o fetiţă, Eliza, în vârstă de un an. În primii patru ani de căsnicie au locuit cu chirie într-o garsonieră. După ce a aflat că este însărcinată au hotărât că este mai bine să se mute la părinţii Puşei care puteau să îi ajute şi la creşterea copilului.
În apartamentul cu trei camere unde locuiesc acum împreună cu părinţii Puşei şi cu încă o familie (vara Puşei), familia Nichitean ocupă ultimul dormitor. Aici au înghesuit mobila lor pe lângă cea care se afla deja acolo. Dorm toţi trei într-un singur pat. Părinţii Puşei stau în sufragerie, iar familia verişoarei locuieşte în celălalt dormitor. „Pe lângă înghesuiala din casă, cel mai greu ne este că tata are probleme cu băutura, şi atunci când bea nu mai este om…trebuie să avem grijă ca Eliza să nu fie foarte obraznică ca să nu îl enerveze”, povesteşte Puşa. „Fiecare familie îşi face mâncare separat, iar cheltuielile le împărţim la trei. Este foarte dificil; mai tot timpul apar discuţii şi atmosfera din casă nu este una potrivită creşterii unui copil.”
„Ne dorim foarte mult o casă numai a noastră pentru a avea mai mult spaţiu. Ne dorim mult să avem o bucătărie numai a noastră şi o cameră unde să ne putem primi musafirii”, povesteşte Dănuţ. Au încercat să îşi închirieze un apartament, dar e mult prea costisitor pentru ei, iar de un împrumut în bancă pentru a-şi cumpăra o casă nici nu poate fi vorba.
Despre casele construite de către Habitat pentru Umanitate Rădăuţi au auzit de la prietenii de familie- familia Beghean care, la rândul ei, a obţinut o casă Habitat. Au depus cerere în toamna anului trecut, iar în aprilie, acest an, au fost anunţaţi că au obţinut o casă.
„Munca pe şantier este grea, dar plăcută, mai ales că lucrezi pentru viitoarea ta casă şi îi ajuţi pe cei din jurul tău”, ne spune Dănuţ, dornic să înceapă munca la noua lui casă.
Viitoarea lor casă trebuie sa fie simplă, decentă. De asemenea, se bucură mult că în cartierul Habitat sunt mulţi copii, iar Eliza va avea cu cine să se joace.

Familia Vieru
Petru Luigi – 33 ani, bucătar
Cristina Venera – 32 ani, bucătar, concediu de maternitate
Sebastian – 9 ani
Beatrice Maria – 6 ani
Petru şi Cristina sunt împreună de 10 ani de zile. În tot acest timp au locuit în locuinţa bunicii lui Petru, alături de ea.Casa este veche, necesită multe reparaţii. Aceasta este compusă din mai multe camere pe care le ocupă 4 familii, în total 12 persoane, care împart aceeaşi curte ce nu are mai mult de 10 mp. Familia Vieru împreună cu bunica lui Petru ocupă două camere. Locuinţa are şi un hol unde aceştia şi-au improvizat o mică bucătărie. Aceştia nu beneficiază de canalizare, apă curentă sau gaz.
Camera pe care această familie o ocupă este cameră de zi şi dormitor pentru întreaga familie. Toţi membrii familiei, mai puţin cel mai mic, care are un pătuţ de nuiele, dorm într-un singur pat. Pe lângă acestea, mai au în cameră două dulapuri mari şi vechi de haine şi o masă pentru scris temele lui Sebastian şi, de anul acesta, şi a lui Beatrice.„ Unul dintre cele mai grele lucruri este că nu avem apă curentă. Facem baie la mama mea la bloc sau, cu rândul, în lighean…în aceeaşi cameră unde dormim”, spune Cristina. „Încălzirea se face iarna cu lemne; este dificil şi costă foarte mulţi bani. Camerele sunt foarte înalte, iar sobele vechi.” În curte nu au fântână sau pompă, aşa că sunt nevoiţi să aducă apă cu găleata de la vecinii de peste drum.” Spălatul rufelor este o problemă; pentru atâtea persoane trebuie spălate la mână.”.„Copiii nu au unde să se joace deoarece curtea este foarte mică. Vecinii, marea lor majoritate, sunt în vârstă, iar copiii, ca oricare alţi copii, fac gălăgie. De multe ori am avut probleme cu vecinii. Din acest motiv am interzis copiilor să se mai joace afară”, spune Cristina.
Despre Habitat pentru Umanitate au auzit de mai mult timp, dar una din problemele care şi-au pus-o a fost transportul copiilor de acolo la şcoală. Totuşi au realizat că aceasta era singura şansă de a avea un cămin mai bun, unde copiii lor să se joace şi să crească în linişte nestingheriţi.
La sfârşitul anului trecut au depus cererea de obţinere a unei locuinţe, iar în primăvara aceasta au fost informaţi că au primit una. „Am fost foarte fericiţi. De acum avem multe vise şi speranţe la care nu ne mai este atât de frică să visăm.”, ne spune Petru.
„Am muncit pe şantier alături de fratele meu. Nu eram obişnuit cu munca la construcţii,dar acolo am învăţat multe şi ne-am făcut noi prieteni.”
Alături de celelalte 26 de familii, familia Vieru se va muta în casă nouă în luna septembrie a acestui an. Casa lor va fi construită în cadrul proiectului EuroHabitat 2007.