Dezbaterile de la Sinaia- ediția a II-a- au fost organizate de  Fundația Alexandrion pe 26 și 27 octombrie, la Hotelul New Montana din Sinaia.  Tema acestei ediții  a fost: „Economia Estului. Postausteritatea și perspectivele”.

În cadrul acestei ediții ne-am dorit să supunem dezbaterii o altă temă de interes public. Pentru aceasta am încercat să aducem la aceeași masă experți naționali și internaționali în domeniul economic, reprezentanți ai sindicatelor, ai Guvernului. Scopul Fundației Alexandrion în organizarea acestor dezbateri este să ofere spațiul necesar pentru ca idei să fie exprimate liber și să fie ascultate.“, a declarat domnul Stelios Savva, prim-vicepreședinte al Fundației Alexandrion în cadrul evenimentului.

 Este greu de sintetizat în puține cuvinte ceea ce s-a prezentat și dezbătut la Sinaia în 26-27 octombrie 2018. A fost împărtășită, de participanți, convingerea că economia are un rol crucial în evoluția societăților actuale, dar evoluează în mediul dependențelor de politici economice, sociale, de cultură și de istorie. Reglementările juridice și politicile o condiționează.”, a concluzionat prof univ.dr. Andrei Marga, vicepreședinte al Fundației Alexandrion.

 Formatul celei de-a doua ediții a Dezbaterilor de la Sinaia a fost unul similar cu cel al primei ediții și a inclus trei runde de discuții. Cea dintâi dintre acestea s-a axat pe evidențierea caracteristicilor istorice și a premiselor specifice economiei Estului. În cadrul acestei runde printre vorbitori s-au numărat:

Prof.dr. Aurel Braun (Canada); Prof.dr. Adrian Severin, fost ministru al Reformei, fost ministru al Afacerilor Externe; Prof.dr. Dumitru Miron, fost secretar de stat; Prof.dr. Ladislau Gyemant (istoric), Bogdan Iuliu Hossu, lider Cartel Alfa, Prof.dr.Tomasz Szapiro, profesor titular la Școala de Economie din cadrul SGH din Varșovia, Polonia; Prof.dr.Petre Roman, fost prim-ministru.

Cea de-a doua sesiune a Dezbaterilor de la Sinaia s-a axat pe titlul: “Dezvoltări actuale în economiile din Est. Ritmuri de dezvoltare și inegalități.” Prof.dr.Ilie Șerbănescu, fost ministru al Reformei, Dr.Constantin Boștină, președintele ASPES, jurnaliștii Sorin Roșca Stănescu și Adina Anghelescu s-au numărat printre cei care au luat cuvântul de această dată.

Sesiunea finală s-a concentrat pe investiții, cultura antreprenorială și perspectivele de dezvoltare. În cadrul acesteia au luat cuvântul: Prof.dr. Péter Balázs, fost ministru al Ungariei; Acad. Lucian Albu, membru al Academiei Române; Prof.dr. Nicolae Țăran; Prof.dr.Silviu Cerna, fost membru al Consiliului BNR, Prof.dr. Mariana Nicolae, Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Dezbaterile care au avut loc în luna martie, pe tema „Statul de drept. Premise, condiții, funcționare” au fost tipărite sub același titlu de către Editura Meteor (București) și sunt accesibile publicului interesat.

Următoarele două ediții ale Dezbaterilor de la Sinaia vor avea loc în 2019 când, împreună cu cei mai proeminenți specialiști din Europa, incluzând țara noastră, SUA și alte țări, vor fi dezbătute alte teme stringente ale actualității. Pentru ediția din martie tema propusă este: „Criza educației și soluțiile”, iar pentru cea din octombrie:” Starea Uniunii Europene și perspectivele”. Reuniunile sunt deschise publicului.