AMBU – Asistenta Medicala Bazala de Urgenta

In Romania, domeniul sanatatii si al serviciilor medicale a reprezentat si continua sa reprezinte o problema spinoasa si sensibila pentru care se cauta inca solutii cat mai adecvate. Fondurile insuficiente rezervate de la bugetul de stat, numarul foarte mic de spitale care dispun de dotari moderne si care ofera servicii de calitate tuturor pacientilor, criticile tot mai vehemente la adresa conditiilor mizere in care cei bolnavi sunt tratati, birocratia din sistem sunt probleme care ne vin in minte de fiecare data cand se face referire la sistemul nostru medical.
Intr-un astfel de context am salutat si am considerat de bun augur parteneriatul public- privat propus de Spitalul Universitar Bucuresti in cadrul unui proiect ce ofera asistenta medicala bazala de urgenta. Conform acestui nou proiect, ai carui parteneri am devenit, pe langa Spitalul Universitar din Bucureşti functioneaza un nou serviciu care acorda asistenta medicala in regim de urgenta pentru marile aglomerari urbane, drumuri naţionale si autostrăzi, pentru marile spectacole în aer liber, mitinguri, acţiuni sportive sau accidente incepand cu noiembrie 2004.
Intervenţia medicală de urgenţă este acordată de şase masini de teren (3 dintre ele fiind donate de catre Fundatia Alexandrion Group) si care au fost transformate in autosanitare dotate ultramodern, la standarde europene, câte una pentru fiecare sector al Capitalei. Acestea pot fi apelate non-stop la numărul de telefon 9606, 112 sau 961. Prin amplasarea unităţilor mobile zonele mentionate mai sus sau pe anumite trasee aglomerate se urmăreşte reducerea timpului de a ajunge la urgenţele reale.
Coordonarea echipajului medical specializat este asigurata de către Dispeceratul Central al Spitalului Universitar, care primeste date direct din ambulanţe si beneficiază de un personal bine pregătit, format din medici cu experienţă în asistenţa medicală de urgenţă, cadre sanitare medii si ambulanţieri.
Prin sistemul A.M.B.U. nu se transportă pacienţi, ci se oferă direct primul ajutor medical de specialitate şi se stabilizează pacientul la locul accidentului. Serviciul este dotat cu echipamentul complet care se regăseşte pe ambulanţe, pentru reanimare, anestezie, resuscitare sau terapie intensivă de tip C; foloseste tehnologie şi soluţii de ultimă oră, astfel încât, pentru localizarea atât a apelantului din teren, cât şi a unităţii mobile pentru urmărirea şi coordonarea misiunii din cadrul dispeceratului, este utilizat sistemul dual GPS.
Acest parteneriat pe termen lung se bazeaza pe dorinta Fundatiei Alexandrion Group de a se implica in orice domeniu care are drept rezultat o imbunatatire a calitatii vietii, fiind ferm convinsi ca fiecare om are dreptul la un standard de viata adecvat care garanteaza, printre altele, si accesul la servicii medicale de calitate. Acest proiect ne-a oferit ocazia sa aratam, inca o data, ca suntem alaturi oameni pentru ca ne pasa.